IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земята в Добричкия регион поскъпнала с над 100 лв. за декар за година

Брокери очакват тенденцията да продължи

12:59 | 16.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Freeimages.com</em></p>

Снимка: Freeimages.com

Цената на земята в Добричкия регион бележи ръст от 100-150 лева за декар спрямо миналата пролет и тенденцията на поскъпване ще продължи, коментират пред БТА брокери от Регионалното сдружение за недвижими имоти.

Цените са доста по-високи отпреди година, но купувачите търсят полета до 2000 лева за декар, казва председателят на браншовата организация Павлина Тодорова. По думите й изключение са покупко-продажбите в община Балчик, където поради високите ренти и близостта на пристанището, полетата от години вървят най-скъпо.

Реални сделки в землището на Балчик се сключват до около 2200 лева за декар. Край Каварна нивите се продават по 1800-1850 лева за декар, посочва Димитър Крайчев, който познава пазара край морския бряг.

Според брокерите и тази пролет търсенето изпреварва предлагането, като на пазара излизат парцели с площ от 5-6 декара до 50-60 и над 100 декара.

Купувачите най-често са физически лица, които предпочитат да инвестират в земя, вместо да получават ниски лихви по влогове. Водещият фактор при покупката е размерът на рентата, която се дава в района, пояснява председателят на Регионалното сдружение за недвижими имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още