IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 18 август

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:26 | 18.08.15 г.
Акцентите в бизнеса на 18 август

В България

Миналата година руският президент Владимир Путин сложи край на "Южен поток", но се оказва, че България не се е отказвала от него. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, допълвайки, че проектът е много важен за България с оглед диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, но той трябва да се случи съгласно европейското законодателство.

Демографският срив в страна продължава да бъде на дневен ред. Според доц. Елица Димитрова от БАН негативните демографски процеси у нас са необратими в краткосрочен план. Една от причините е високата смъртност, като този процес е свързан с изключително влошаване на възрастовата структура и нарастване на дела на възрастното население.

Малко по-рано през деня бившият социален министър Иван Нейков пък заяви, че демографският проблем може да бъде решен с различни мерки, като една от тях е увеличение на доходите. Според него у нас минималната работна заплата все още се определя на исторически принцип без ясни и обективни критерии за нарастването й и затова заплатите остават ниски независимо от квалификацията.

В здравния сектор стана ясно, че доболничната помощ ще бъде ощетена и ще намалеят парите за първична диагностика заради решение на НЗОК за пренасочване на средства. С решение на Надзорния съвет Здравната каса е прехвърлила 4,5 милиона лева за медико-диагностични дейности към болниците, което е станало без знанието на на Българския лекарски съюз.

В същото време 25 общини ударно усвояват 58 млн. лева евросубсидии за детски площадки и паркове, фонтани, велосипедни алеи и зелени площи, за да не бъдат загубени пари от ОПРР. Това става по схемата „Зелена и достъпна градска среда“, а условието е строителните дейности и разплащането да приключат до края на годината.

По света

Поредни новини от Гърция.

Последният анализ за устойчивостта на дълга на изпадналата в криза страна буди сериозни притеснения, най-малкото защото основните предположения все още са доста оптимистични. ЕК представя три сценария за следващите 15 години и след края на третата спасителна програма, но нито един от тях не е окуражаващ.

В света на суровините американските власти разрешиха окончателно на петролната британско-холандска компания Shell да извършва сондажи в търсене на петрол и газ в Арктическия океан край северозападните брегове на Аляска. Такова разрешение се дава за първи път от над две десетилетия, отбелязва агенцията.

Две новини от световния банков сектор. Редица глобално опериращи банки в Лондон и Азия са застрашени от граждански дела за милиарди долари заради спекулациите им на валутните пазари. Делата ще са последица от постигнатото правно споразумение в Ню Йорк в тази връзка, а сред банките са Barclays, Goldman Sachs, HSBC и Royal Bank of Scotland.

В същото време една част от тези банки - опериращите в Европа, разпродават проблемни заеми, чиято сума вероятно ще достигне рекордните 139 млрд. евро (154 млрд. долара) през тази година. Обединеното кралство е начело, след като индустрията ускори продажбата на активи, за да изпълни новите регулации.

И отново по темата за демографските промени, но този път на световно ниво: през 2050 г. в списъка с десетте най-населени държави няма да има нито една европейска държава. Три от десетте страни с най-голямо население обаче ще се намират в Африка, а Индия вероятно ще изпревари Китай и ще оглави класацията.

На борсата

Вчера синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) публикуваха списък с кредиторите на банката, сред които милиарди имат да получават Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), Българска банка за развитие, Топлофикация София, Дунарит, НЕК, Летище София, много болници и други. Кои са публичните дружества, чакащи пари от КТБ, четете тук!

Препоръчваме

Google стана известен с иновативните си технологични проекти. Дръзките усилия на компанията да шокира с начина, по който проектира телефони, обаче се сблъскват с проблем в Пуерто Рико. Google планираше да започне да продава своя Project Ara за пилотни тестове в страната тази година, но компанията обяви, че обмисля това да се случи по-скоро в няколко локации в САЩ, като се предвиждат тестове през 2016 г.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още