IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 19 август

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:53 | 19.08.15 г.
Акцентите в бизнеса на 19 август

В България

Започваме с икономически новини. Активите на инвестиционните фондове у нас отчитат ръст от 25,3% на годишна база, като достигат до 1,04 млрд. лева и за първи път надвишават прага от 1 млрд. лева. На тримесечна база повишението е от 21,1%, сочат актуалните данни на БНБ. В изчисленията не са включени акционерните дружества със специална инвестиционна цел, които секюритизират недвижими имоти.

Отново според данни на БНБ домакинствата търсят повече потребителски кредити от небанковите финансови институции през второто тримесечие, отколкото от банките. Същевременно размерът на необслужваните заеми намалява вече в продължение на една година.

Безконтролна продажба на горива е установила съвместна проверка по бензиностанции, проведена пред миналата седмица от МВР, НАП, митниците и Агенцията за метрологичен надзор под ръководството на Прокуратурата. Заради констатациите премиерът Бойко Борисов нареди денонощна смяна на пломбите на колонките и работата да е свършена до събота.

Пловдив привлича все повече IT компании. Кметът на града инж. Иван Тотев обяви навлизането на украинската фирма Speedflow, която планира още тази есен офисът й в града да заработи активно. Speedflow има офиси в Лондон и Хонконг и е водещ световен доставчик на телеком билинг системи и софтуерни решения.

Проект за изменение на Закона за акцизите и данъчните складове предвижда забрана на пренасянето и превозването на повече от 40 къса ръчно свити цигари или цигари, изработени от заготовки с филтър. Промяната има за цел да намали възможностите за нерегламентирана продажба на тютюневи изделия.

По света

Както и през последните месеци започваме с последните новини от Гърция. С голямо мнозинство в сряда германският Бундестаг одобри третата поред за последните пет години спасителна програма за страната. По време на дебатите германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че МВФ е готов да участва в третата програма за финансово подпомагане на Гърция, но при определени условия.

По-късно през деня говорителят на ЕК Аника Брейдхарт коментира, че всичко около предстоящата приватизация, която е доста болезнена за гръцкото общество, ще бъде решено през есента. Тогава ще бъде дискутирано как ще бъде управляван приватизационният фонд и накъде ще се насочат средствата, набирани в него.

Турция е изпратила на руските власти проект на споразумение за изграждане на „Турски поток“, съобщи енергийният министър Танер Йълдъз, цитиран от Ройтерс. По негови думи в момента се очаква отговорът на Москва на турското предложение. Русия междувременно съобщи, че още не е получила текстовете.

Опустошителните взривове в складове за химикали в китайския пристанищен град Тиендзин през миналата седмица отнеха живота на повече от 100 души и раниха стотици. Експлозиите обаче ще имат и сериозно финансово отражение върху местните и чуждите компании, активни в региона, както и върху местното правителство.

И една новина от технологичния свят: ако в понеделник акциите на Tesla струваха по 254,99 долара всяка, с 4,8% повече от цената им в петък, то Morgan Stanley повиши целта за цената от 280 долара до 465 долара за акция. Каква е причината за този оптимизъм и какво представлява новата идея за „shared mobility“, четете тук!

На борсата

Разпределените от Булгартабак дивиденти за общо 30,94 млн. лв. от нетната печалба за 2014 г. вече потекоха към акционерите на тютюневия холдинг. Изплащането е започнало на 18 август 2015 г. Акционерите ще получат по 4,20 лв. брутен дивидент на акция.

Препоръчваме

Уорън Бъфет става играч в инвестиционната игра на крехката възраст от 11 години. На 15 години нетното му богатство вече се оценява на около 6 хил. долара, а днес то възлиза на 56 млрд. долара. Какъв е пътят на Бъфет от дете чудо до 80-годишен лидер на Berkshire Hathaway, вижте тук!

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още