IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес акцентите на 15 септември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:05 | 15.09.15 г.
Бизнес акцентите на 15 септември

В България

На първия учебен ден започваме с една новина за българското образование. Оказва се, че 10% от всички завършващи средно образование искат да емигрират веднага, твърди проучване на КНСБ. Липсата на работа, на добри доходи и подходящо образование мотивират завършващите средно образование да сменят мястото си на живеене.

Няколко новини от енергийния сектор: България ще бъде един от най-големите печеливши от създаването на общ енергиен съюз от гледна точка на енергийна безопасност, по-добра свързаност със съседите и разнообразяване на доставчиците на енергия, заяви комисарят по въпросите на Енергийния съюз в ЕС Марош Шефчович.

Малко по-късно на форум за енергийната сигурност с участието на Шефчович министърът на външните работи Даниел Митов обяви, че България предлага да бъде създаден европейски фонд за енергийна сигурност, който да гарантира финансирането на проекти, които ще влязат в общата концепция на европейския енергиен съюз.

България ще получи 6 млн. евро подкрепа за кризата в млечния сектор. Това стана ясно по време на неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Люксембург. Общият пакет, разпределен между страните членки, е в размер на 420 млн. евро.

Кризата с бежанците продължава в цяла Европа. Британският вестник „The Times“ публикува днес статия, че бежанците към Европа отварят нов маршрут през „опасните земи“ на България. Според медията балканският сухопътен маршрут през Северозападна Турция и България и след това към сърцето на Европа минава през регион, който от дълго време е епицентър на канали за наркотици, автомобили и трафик на хора

По света

В продължение на темата говорителят на ЕК Маргаритис Скинас заяви, че Европейската комисия не е запозната с идеята държавите от ЕС, които не приемат предложените от нея квоти за разпределението на мигрантите, да бъдат лишени от част от общностните фондове. Не подкрепяме налагането на наказания, допълни той.

В света на суровините ръководителят и основен акционер на „Лукойл“ Вагит Алекперов коментира, че не изключва цената на петрола да се възвърне на нива от 65-90 долара за барел, но не уточни срока на прогнозата си. Според него ръстът до тази цена ще позволи на компаниите да влагат в дългосрочни проекти за разработване на нови находища.

Китайският индекс Shanghai Composite днес отново се срина заради продължаващите опасения около втората най-голяма икономика в света. Онлайн търговецът Alibaba е може би най-известната жертва на финансовия срив в Поднебесната империя. И това стана факт, въпреки че акциите му дори не се търгуват в Китай, а в САЩ.

На другия край на света бразилските власти реагират на свиващата се икономика и понижаването на кредитния рейтинг от страна на рейтинговата агенция Standard & Poor's със сериозни разходни съкращения и данъчни увеличения. За да се смали високият държавен дефицит, правителството възнамерява да събере допълнителни около 17 млрд. долара.

За какво харчат парите си домакинствата в различните части на света? Според данни на Евростат руснаците харчат 8% от парите си за алкохол и цигари, а любителите на книги южнокорейци влагат най-много за образование в сравнение с останалите региони - 6,7% от разходите си. За какво друго отиват парите на домакинствата вижте тук.

На борсата

След като осъществи своето първично публично предлагане (IPO) на БФБ, в средносрочен план Сирма Груп планира и листване на друга по-голяма борса в Европа, разкри главният изпълнителен директор Цветан Алексиев. Той изрази надежда, че след IPO-то на Сирма на българската борса ще дойдат и други компании от IT сектора.

Препоръчваме

Могат ли модната и технологичната индустрия да работят заедно? Явно да, след като британският производител на луксозни стоки Burberry Group представи нов канал в музикалната услуга на Apple. В него ще бъдат включени изпълнения, песни и филми, както и обичайните плейлисти, обяви базираната в Лондон компания.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още