IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демоните на национализма срещу евроинтеграцията, или за банкирането в ЦИЕ

Грешка е държавите в Централна и Източна Европа да се разглеждат като един блок само защото са били комунистически, смятат мениджъри от банковия сектор

20:18 | 17.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Правителствата в някои държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се научиха, че банките не може да са изкупителна жертва или дойни крави, когато става дума за запълване на дупки в бюджета. Предварително условие за една стабилна икономика са стабилните банки.

Това заяви Карл Севелда, главен изпълнителен директор на Raiffeisen Bank International, на конференцията Euromoney във Виена.

По думите му регионът на ЦИЕ не бива да се разглежда като един блок. „Често правим грешката и смятаме, че всички страни са еднакви просто защото са били комунистически. Скоростта на развитие във всяка една от тях е различна, законовата рамка също е различна, а тя е много важна и за бизнеса като цяло, и конкретно за банките“, посочва Севелда. Според него в много страни от ЦИЕ има още какво да се направи по отношение на законите, но в Румъния например развитията в тази посока са окуражителни.

Кшищоф Валенчак, който отговаря за Полша в Societe Generale Corporate and Investment Banking, също посочва, че регионът е много сложен и най-голямата грешка е да се разглежда като един блок. По думите му феноменът днес в ЦИЕ е завръщането на политическия риск. „Той се завръща с пълна сила на редица пазари. Нивото му е различно, но политическият риск влияе на всичко, включително на регулаторите, които от своя страна влияят на цялата бизнес динамика“, посочва Валенчак. „Демоните се върнаха и има само един начин за развитие – още по-задълбочена интеграция с Европейския съюз“, категоричен е той.

В този ред на мисли Зденек Турек, главен изпълнителен директор на Citibank Europe, казва, че банковият съюз в Европа трябва да бъде завършен. По думите му ако погледнем нивото на икономическа интеграция – начина, по който страните са свързани – би било трудно прогресът да се изтрие до нивото опреди 20 години например.

„Нестабилността в САЩ трябва да окуражи европейските държави да се обединят. Това е моят призив към младите демокрации в Източна Европа. Не трябва да говорим отново за Вишеград […] Укрепването на обединението е единственият начин Европа да е играч в глобалната конкуренция. Някои страни виждат бъдещето си в сепаратизъм и това е изцяло грешно решение, произтичащо от десните популистки движения“, казва Севелда.

Валенчак посочва, че демоните на национализма не са феномен само в Централна и Източна Европа и че от тях урок може да си вземе „една стара монархия“.

Карло Вивалди, директор на звеното за ЦИЕ в Unicredit, посочва понижаването на дела на необслужваните кредити, макар че все още има проблеми с тях. По думите му особено голям спад се наблюдава в Румъния, Словения и Унгария.

Все пак Карл Севелда е оптимист за ЦИЕ и очаква тази година регионът да покаже по-високи нива на икономически ръст в сравнение със Западна Европа.

„ЦИЕ все още е предпочитан региона заради ниските разходи и подобряването на качеството на активите“, казва Герно Митендорфер, главен финансов директор на Erste Group.

Що се отнася до Турция обаче, Севелда е много песимистично настроен. „Турция стана жертва на популизъм, а популизмът никога не е добра основа за изграждане на здрава икономика“, категоричен е изпълнителният директор на Raiffeisen Bank International.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
А , там всичко си върви по план...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още