IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райфайзен Банк: България е част от тенденцията за растеж в ЦИЕ

Усвояването на еврофондовете ще остане под средното ниво в ЕС през 2017 г.

20:06 | 21.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Ефектите от продължаващата политика на ЕЦБ за количествено разхлабване ще продължат да подкрепят ръста на БВП в България и през 2017 г. Това се посочва в анализ на Райфайзен Банк Интернешънъл за капиталовите пазари и стратегията за развитие на Централна и Източна Европа.

„В условията на външнополитически конфликти (Сирия, Турция), вътрешнополитическата среда в България също се влоши. На изборите за президент през ноември кандидатът на управляващата партия загуби, а министър - председателят подаде оставка, което ще доведе до предсрочни парламентарни избори. Освен това, все още не е ясно по каква избирателна система ще се проведат изборите, тъй като по време на референдума, проведен заедно с първия тур на изборите за президент, мнозинството от гласоподавателите подкрепи нова мажоритарна система“, се припомня в доклада на анализаторското звено на банката "Райфайзен Рисърч".

Въпреки несигурната политическа среда, реалният БВП нарасна повече от очакваното (3,4% за третото тримесечие на 2016 г.) в средата на слаба дефлация и възползвайки се от по-добрите икономически условия (слабо евро, ниски цени на петрола, евтини пари). Както се очакваше, двигатели на растежа бяха нетният експорт и умерено нарастващото потребление в условията на намаляващи лихви по депозитите и растящи заплати. От друга страна, бюджетният излишък (3 млрд. евро към октомври) е сигнал за стабилна фискална политика, отбелязват от Райфайзен банк.

Инвестициите обаче ще останат на ниско ниво поради вътрешнополитическата среда и не на последно място – поради слабия административен капацитет за усвояване на еврофондове, като усвояването и през следващата година се очаква да е под средното ниво в ЕС.

След успешното представяне на прегледа на качеството на активите и стрес тестовете през 2016 г., банковият сектор се очаква да расте през 2017 г., подкрепен от очаквана умерена инфлация.

Рейтинговите агенции Fitch и S&P потвърдиха дългосрочния кредитен рейтинг на страната, но отбелязаха нестабилните политически перспективи и потенциалното им влияние върху българската икономика.

Като цяло според банката 2016-а беше година на политическите изненади, които ще оставят своя отпечатък и далеч след края й. В допълнение на Brexit от юни, влияние върху капиталовите пазари ще окажат също неочакваният изход от президентските избори в САЩ и провалът на конституционната реформа в Италия през декември. През 2017 г. предстоят важни избори в Холандия, Германия, Франция и вероятно в Италия, които вече хвърлят сянка върху цялостния инвестиционен климат, коментира Петер Брециншек, ръководител на анализаторското звено на Райфайзен Банк Интернешънъл.

Европа: реформите са изтласкани на заден план

Британското „да“ за излизането на страната от Европейския съюз (ЕС) и италианското „не“ на конституционната реформа са показателни за недоверието на големи части от населението към европейските институции и към собствените национални правителства. Политическите партии, които не виждат себе си във вече непопулярния класически модел, залагат на протекционизма и обещания за сигурни работни места, и повишаване на заплатите. В резултат на това, традиционните партии, или поне част от тях, се виждат принудени да започнат да се съобразяват с популистките искания дори в своите собствени икономически политики. Държави като Португалия, Италия и Испания обявиха увеличаване на разходите в подкрепа на икономиката, въпреки изискванията на Пакта за стабилност и растеж (ПСР) за рестриктивна бюджетна политика.

Въпреки това, не само на национално, но и на европейско ниво, се наблюдават опити за противопоставяне на преобладаващия скептицизъм и отказ от реформи. Изоставянето на идеята за санкции срещу нарушения на ПСР, както и търсенето на по-експанзивна фискална политика в цялата еврозона, могат да се разглеждат като сигнал, че някои основни страни от еврозоната може да увеличат държавните си разходи.

„Стабилният икономически растеж, който да повиши нивото на просперитет, не е лесно достижим и за достигането му ще са необходими допълнителни структурни реформи“, изясни Брециншек.

Анализаторите на Райфайзен Рисърч очакват ръст на БВП от 1,5% за еврозоната за 2017 г. (2016 г.: 1,6%) и 1,7% за основните страни – Германия (2016 г.: 1,8%), Франция 1,3% (2016 г.: 1,2%), Испания  2,5%  (2016 г.: 3,3%) и Италия 0,6% (2016 г.: 0,9%). Преговорите за Brexit изглежда вече оказват сериозно забавяне във Великобритания и прогнозата за 2017 г. за ръст на БВП е намалена на 1% (края на 2016: 1,9%).

Последна актуализация: 04:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още