IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша обмисля ядрена централа, за да умилостови ЕС за въглищните си съоръжения

Страната произвежда повече от 80% от електричеството си от въглища

10:46 | 26.04.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нова надежда обзема Полша - нова ядрена централа да ѝ позволи по-продължително ползване на най-големите въглищни резерви в Европейския съюз (ЕС), за да захранва най-голямата икономика в Източна Европа, коментира Bloomberg.

Страната, която произвежда повече от 80% от електричеството си от въглища, може да използва обещанието си да построи първата си ядрена електроцентрала като залог в ключовите разговори с ЕС по планираните климатични регулации в рамките на т.нар. зимен пакет. Източникът на чиста енергия ще намали емисиите като цяло и ще помогне на Полша да убеди блока да ѝ позволи да използва въглищните си съоръжения по-дълго.

„Би било добре, ако нямаше зимен пакет, но щом го има, искаме да постигнем компромис“, заяви заместник-министърът на енергетиката Грегор Тобисзовски пред репортери във Варшава във вторник. „В сегашната си форма предложенията ще ограничат нашите въглищни инвестиции, а ние няма да можем да си позволим това“, допълва той.

Полша, най-големият нетен получател на европейски средства, настоява, че въглищата са най-евтиното гориво и неведнъж е казвала, че намаляването на добовитие твърде бързо ще удари икономическия растеж на страната. Това контрастира с дългосрочното преминаване към възобновяеми източници, което принуждава въглищните централи да спират дейност в съседна Германия.

Съгласно предложените от ЕС регулации Полша няма да може да подкрепя строеж на резервни въглищни централи на пазара на мощности, ефективно слагайки край на нови въглищни съоръжения. Ядрената централа, която може да струва 6,2 млрд. долара, може да бъде част от разговорите на Полша с ЕС по климатичните промени, казва Тобисзовски.

„Не може да пренебрегнем това, което ЕС ни подготвя, и се нуждаем от наше собствено предложение", казва той. „Ако останем само с каменни и лигнитни въглища, ЕС ще ни унищожи. Искам да сме прагматични и ефективни", допълва той.

Ключовите решения в разговорите с блока ще бъдат взети през следващата година, коментира Пьотър Наимски, зам.-министър, отговорен за ключовата енергийна инфраструктура. Решение за ядрената централа ще бъде взето в края на юни, след като енергийното министерство намери жизнеспособна финансираща опция.

Макар че проектът за ядрената централа е една от малкото сфери, в които правителството на партията „Право и справедливост“ следва стъпките на предшествениците си, на практика той все още се обмисля. Тя ще струва поне два пъти повече от конвенционалните въглищни централи със сравним капацитет, рискувайки реакция от мощните въглищни лобистки групи в страната.

Енергийното министерство на Полша анализира възможните модели за финансиране, които ще направят проекта финансово приемлив – стъпка, необходима за одобрението на правителството.

Засега оценките показват цена от 24 млрд. злоти (6,2 млрд. долара), което е под първоначалната оценка за 35 млрд. злоти. Цената ще бъде подобна за изграждането на крайбрежни вятърни централи с подобен капацитет. За построяването на първата централа с капацитет от 1200 мегавата ще са нужни около 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 5
KPetkov
преди 6 години
Само за нас, тъй като на ВЕИ бъдещето е подобно на българското бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
А ... какви ядрени централи бе ? ВЕИ е бъдещето...или май само за нас ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още