IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работниците емигрират от Източна Европа, пенсионерите остават

Най-новите членки на ЕС са изправени пред икономически упадък, ако не успеят да привлекат работна ръка

21:57 | 25.01.17 г. 35
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В град Паневежис в Северна Литва новата фабрика на норвежкия производител на облекло Devold не успява да запълни 40 от своите работни места, около една осма от общия брой. И това не е защото работниците в Паневежис са много придирчиви, а защото са все по-малко. В местните училища учениците са около наполовина по-малко в сравнение с преди десет години, пише списание The Economist.

Подобни неволи са все по-често срещани в Централна и Източна Европа, където нивата на раждаемост са ниски, а емиграцията - голяма. Бившите комунистически страни, които се присъединиха към Европейския съюз след 2004 г., мечтаеха бързо да се превърнат в Германия или Великобритания. Вместо това обаче голяма част от работната им сила се изнесе към Германия или Великобритания.

Населението на Латвия в трудоспособна възраст е намаляло с една четвърт от 2000 г. насам, а една трета от завършилите университет между 2002 и 2009 г. са емигрирали до 2014 г. Анкети сред български студенти по медицина пък сочат, че около 80-90% от тях планират да емигрират, след като завършат образованието си.

Загубата на работници в Литва излиза скъпо, казва икономистът Стасис Якелюнас. Паричните преводи от емигрантите и европейските средства за подобряване на инфраструктурата помагат, но недостигът на работна сила обезкуражава чуждите инвеститори и спъва икономическия растеж.

Според изчисления на Международния валутен фонд някои страни от Източна Европа са изгубили между 0,6 и 0,9 процентни пункта от годишния ръст на брутния си вътрешен продукт (БВП) в периода 1999-2014 г. До 2030 г. БВП на глава от населението в България, Румъния и някои балтийски страни може да бъде с 3-4% по-нисък, отколкото би бил без емиграция.

Всичко това застрашава публичните финанси. Пенсиите, които формират около половината от социалните разходи в Източна Европа, са най-голямото притеснение. През 2013 г. в Латвия е имало по 3,3 души в трудоспособна възраст за всеки човек на възраст над 65 години - приблизително същото съотношение като във Великобритания и Франция. До 2030 г. обаче това съотношение се очаква да падне до малко над 2 - ниво, което Великобритания и Франция няма да достигнат преди 2060 г.

Правителствата вдигат пенсионната възраст (с изключение на Полша, която безразсъдно я понижи). Пенсиите в тези страни са много ниски, което не дава възможности за намаляването им. Като дял от БВП социалните разходи в България, Румъния и балтийските страни са равни на приблизително половината от тези в много от по-богатите европейски страни.

Правителствата в региона се опитват да привлекат емигрантите си обратно в родината, вдъхновени от успешни подобни инициативи в Ирландия и Южна Корея. Даумантас Сименас, мениджър на свободната икономическа зона в Паневежис, обяснява връщането си от Великобритания в родината с програмата "Създай за Литва", която търси подходящи държавни назначения за образовани литовци от диаспората. Намирането на работа е направило решението за връщане по-лесно, казва Сименас. Освен това "у дома си е удома", допълва той.

Дали подобни усилия могат да преобърнат тенденцията, е съмнително. Програмата "Създай за Литва" е върнала в страната над 100 души от началото си преди пет години, обяснява Милда Даргузайте, която стартира програмата, след като напуска работата си в инвестиционна банка в Америка и се връща за държавен пост във Вилнюс. Сред завърналите се има депутат, заместник-кмет и съветници на премиера.

Привличането обратно на доктори и инженери обаче е по-трудно. Проучванията сочат, че квалифицираните работници от Източна Европа са привлечени в чужбина основно от качеството на институциите там като добри училища например. По-добрите социални помощи имат по-голямо значение за неквалифицираните работници. Данните за завръщащите се емигранти са оскъдни, но скорошно проучване на МВФ сочи, че те са малко, в някои страни те са едва 5% от тези, които са заминали.

Фирмите се приспособяват към недостига на подходящи служители. На бизнес конференция в България работодатели заявиха, че се налага да вдигат заплатите, за да привлекат работници от все по-далечни населени места. В България и балтийските страни заплатите растат по-бързо от производителността през последните пет години - тенденция, която прави износа по-слабо конкурентен.

Това може да се промени. По-високите разходи за труд оказват натиск върху фирмите да автоматизират процесите, казва Рокас Граяускас, икономист в Danske Bank. Във фабриката на Devold много от операциите, по-рано извършвани на ръка, като например изрязването на платовете в подходящи форми, вече се изпълняват от роботи.

Някои страни пък се подготвят за друго решение в лицето на имигрантите от по-бедни съседни страни. Населението на Естония е нараснало през 2016 г. за втора поредна година благодарение на пристагащите от Украйна, Беларус и Русия, след като намаляваше стабилно след 1990 г.

Имиграцията обаче може да не успее да компенсира изтичането на мозъци. Почти всички от общо 400 хил. украинци, които са получили разрешителни за пребиваване в Полша през 2015 г., работят в селското стопанство, строителството или като домашни помощници. В контраст на това около 30% от полските емигранти имат висше образование - приблизително два пъти по-висок дял от общото население на Полша.

За тези, които напускат Източна Европа, свободата да живеят и работят където изберат, е огромно преимущество. Страните, в които те са израснали обаче, са изправени пред голямо предизвикателство. Те трябва да се научат да привличат и задържат нови работници, или рискуват да западнат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 3 rate down comment 5
honaniga
преди 7 години
Така де. Най-слабите футболисти отидоха да играят в чужбина. Ако бяха останали в нашето първенство сега най-малко да сме европейски шампиони. Груйо, истината е че ще останем само пенсионерите да си пием ракийката и да си чешем езиците по форумите. Ти колкото можеш ще ни издържаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 3
honaniga
преди 7 години
Пак ти казвам . Най слабире са напуснали и така нацията ще се изчисти.Идеите си за ограничаването на правата на българите в чужбина можеш да ги споделиш с бъдещите парламентаристи. Не е лошо да ни се дигнат и данъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 1
honaniga
преди 7 години
Знаеш ли какво. Имам изключителен респект към имигрантите. За да се откъснеш от родина близки и роднини трябва да имаш изключителна причина. Затова евала. Няма значение дали са топ мениджъри или чистачи.Важното е, че си изкарват по честен път хляба. Респект
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 7
Грую Груев
преди 7 години
honaniga, разбирам сарказма ти, но той не отменя казаните от мен истини - ние гледаме родителите и децата на всички емигранти, които, вместо да кажат поне едно блгаодаря, само плючт ли плюят нас, дето всъщнсит сме причината родителите им още да са живи!Да, бих забарнил и да гласуват, да бих въвел и имуществен ценз и да, знам, че това е утопия. А кой емигрира - ами всеки слабак, за който е по-престицно да иде да мие чинии в европа за 1000 евро, отколкото да се пробва да бачка за 1000 лева у нас. Да, у нас е по-трудно и да, не е уредено, но кой да го уреди, като всички, дето искате нещата да се уредят, сте се изнесли и имате само претенции? Спасението на давещите се е дело на самите давещи си - вие избягахте и изоставихте родителите/децата си тук - моля, не ми давайте акъл как да живея, а кажете благодаря. Толкова ли е трудно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
тва е ежегодишно Кухао като се прибера в БГ пускам ТВто да вида кво се е променило и уви нищо не се е променило, новините са няква абсолютна трагедия и винаги негативни, след тва пак реклами на предавания с Цветков, Славчо и онова за бавноразвиващи Господари в Ефира ли ко е...... и ТВто бива загасено за догодина. Аз БГ ТВ навънка нямам, че и на всичкото отгоре тряя се плаща за тва и то за плоска пропаганда + промивки на мозъка ?!? Мда ама некой друг път не ща да заориличам на тебе сори. И пари всеки който дойде в БГ остая нали купува къде за ядене къде некой луд апартамент или квото и да било, за да може ТИ да вирееш още иначе ако и ТВА го нямаше немаше да съществуваш ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 1
honaniga
преди 7 години
А бе те са мафия бе. Няма леви, десни, патриоти, партии на етническа основа. Всички са обединени с далаверката и си се поддържат, защото един да се отклони и ще му се стъжни света. Всички се смятат за погоизбрани и гледат на нас обикновените като на рая. Законите в България са направени така, че да тъпчат човека и да го принизят до най-ниско ниво за да е зависим. За тях обикновенният човек не е важен. За съжаление това е истината и не съм оптимист. Гадно ми е, че е така и се опитвам да се откъсна от тази среда ама е трудно и дори да си проактивен и независим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 0
honaniga
преди 7 години
Евала Грую! Ето една достойна гражданска позиция. За всичко си прав. И не само да им се отмени двойното гражданство, но и да не гласуват. Пък като помислиш така нацията ще се изчисти. Не е вярно че държавата ни ги е изгонила. Та ние сме най-демократичната държава с най-прогресивни политици, които създават закони, пред които всички сме равни. Ама и западняците са виновни. Те са подмамили горките нашенци. Но разбира се, това не оправдава решението им да напуснат цветущата ни държава. Пък и като се замислиш. Кои имигрират? Адвокати, прокурори, съдии, висши държавни чиновници и римляни. Съгласен съм. Малко сме ги пренебрегнали, но и най висшата държавна система има пропуски.Сега сериозно. А бе като издържаш всички пенсионери и с Као живеете по добре от 90% от имигрантите и респективно 99.999% от живущите в България. Помогнете да оправим пътищата, че се изпотрепахме бе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 7 години
Славчо и Милен Цветков по нац. ТВ от 25г. които са пълни дегеннерати и чалгата----личи си че ги гледаш редовно, че даже и отпечатък са оставили върху мозъка ти, аз даже не знаех че милен цветков още има предаване по ТВ-то, хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 7 години
лъжеш ... оня ден пак е видях да рови из кофите :):) нито си е взел, нито пари и пращаш .... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 2
scott
преди 7 години
може да се направи....само че, кат най-веуики и вървежни, че и умни и красиви, сме го почнали от вироса и троянскиа кон.....ЗАТВА НЕ ВЪРВИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още