IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция подготвя почвата за продажба на облигации за 8 млрд. евро

Със стъпката правителството в Анкара вероятно иска да запълни нарастващия бюджетен дефицит

13:39 | 29.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турция може да продаде дълг за 8 млрд. евро, сочи регулаторен отчет, подаден в САЩ. Това може да е сигнал, че правителството в Анкара се подготвя да засили взимането на заеми, за да запълни нарастващия бюджетен дефицит, съобщава Bloomberg.

Турция може да предлага държавни облигации „от време на време в една или повече оферти“ и ще използва постъпленията за общи финансови цели, които може да включват изплащането на задължения, сочи проспект, публикуван на сайта на Комисията за ценните книжа и фондовите борси на САЩ.

Правителството увеличава разходите, за да засили растежа, а централните банкери заявиха, че може да надвишат целта си от бюджетен дефицит от 1,7% тази година с до 1 процентен пункт.

Правителството вече продаде дълг в чужда валута за 6,25 млрд. долара през 2017 г., задминавайки годишна си цел. В същото време анализаторите казват, че плановете за местните заеми през юли предполагат, че продажбата на дълг в лири ще надвиши обратното изкупуване на облигации тази година за пръв път от 2009 г.

Засега фискалният спад не е достатъчен, за да изплаши пазара на облигации, на който се наблюдава засилено чуждестранно търсене, след като усилията на централната банка да спре спада на лирата предизвикаха ръст на обменния курс на валутата и повишение на доходността над 11%, създавайки една от двете най-добри възможности в световната кери-трейд търговия.

Съотношението на дълга спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) е около 30% към края на 2016 г., което е наполовина от нивото преди десетилетие и е сравнително добро спрямо повечето развиващи се пазари.

„Моментът не е толкова лош“, казва Дмитри Баринов, паричен мениджър в Union Investment Privatfonds във Франкфурт, позовавайки се на спокойствието на пазарите и спада в разходите за суапове за кредитно неизпълнение в Турция. „Новите емитирани турски облигации с падеж 2047 г. се търгуват на рекордно високи цени, затова изглежда, че пазарите засега харесват кредита“, допълва той.

Турските облигации, деноминирани в долари и с падеж през май 2047 г., които бяха емитирани по-рано този месец с купон от 5,75%, се търгуваха за около 99,07 долара в петък спрямо 95,8 долара преди две седмици. Разходите за застраховане на държавния дълг срещу несъстоятелност за пет години чрез използването на суапове за кредитно неизпълнение е под 200 базисни пункта, което е най-ниското им ниво от над 2 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Един Българин
преди 6 години
Тъкмо се чудих кой би инвестирал в Турция сега и то толкова дългосрочно, а то техните братушки руснаците :))). Е с тях едва ли скоро пак ще се е*ава Ердо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още