IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна актуализира списъка със санкции срещу руски физически и юридически лица

Към досегашните 347 души новият списък съдържа имената на още 335-има души

18:22 | 18.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Обновен списък на санкционираните физически и юридически лица от Русия бе огласен днес от пресслужбата на президентството в Киев, предаде ТАСС.

Към досегашните 347 души новият списък съдържа имената на още 335-има души. Броят на санкционираните 104 юридически лица се е увеличил със 167.

Сред новите санкционирани високопоставени лица от руския Съвет за сигурност са един вицепремиер, пълномощни представители на президента във федерални региони, видни членове на двете камари на руския парламент, настоящи и бивши командири от Черноморския флот на Русия, ръководители в Крим, бизнесмени.

Украйна налага санкции и срещу активисти на самообявилите се Луганска народна република (97 лица) и Донецка народна република (48 лица).

Обновеният санкционен списък на юридически лица включва "Рособоронекспорт", "Ростех", "Ижмаш", "КАМАЗ", "Русал", Авиационния комплекс "Илюшин", "Обединената авиостроителна корпорация" и няколко авиокомпании. Наложени са санкции на банкови и кредитни институции, а също на Националния изследователски център "Курчатовский институт".

Същевременно по решение на Съвета за национална сигурност на Украйна се отслабват санкциите срещу украинския клон на руската "БМ Банк", гласи съобщение на сайта на президентството в Киев.

ТАСС съобщи още, че в украинския парламент е внесен законопроект за налагането на персонални санкции срещу хора, които създават заплаха за националните интереси, сигурността, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. В списъка има 15 физически и 12 юридически лица.

Там личат имената на руските олигарси Олег Дерипаска и Аркадий Ротенберг, както и на украински граждани като бизнесмените Дмитро Фирташ, Костянтин Григоришин и Юрий Иванюшченко, а също на Виктор Медведчук, лидер движението "Украинският избор - право на народа".

Законопроектът предвижда налагането на санкции срещу руски компании като "Роснефт" и "Сбербанк" и редица офшорки в Кипър и Великобритания. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Vladimir07
преди 7 години
То Уурките няма хартията да им стигне за да опишат вички във техните "санкционни" книжа. ЕС се въздържа от нови а САЩ само изпускат пяна но си гледат интереса. На всчики им е писнало от тези ограничения и в скоро време ще се смекчават, но в Украина на опаки както винаги национализъм съчетан със фашизъм и никаква икономика. Щом Антонов вече не може да строи самолети нещата са ясни ... но въпросът за Украинските санкции вече е смешан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още