IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна отново вдига цените на газа за населението

Нова система на плащане на сметките за газ ще доведе до повишаване с 40% процента на цената на синьото гориво за гражданите

14:52 | 01.04.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нова система на плащане на сметките за газ влиза в сила от днес в Украйна, което ще доведе до повишаване с 40% процента на цената на синьото гориво за гражданите.

В петък Националната комисия за енергетика и комунални услуги реши да извади от тарифите за газа стойността на неговото транспортиране и разпределение, а вместо това въведе още едно плащане за украинците (освен обичайните тарифи) - месечна абонаментна такса за поддръжка на газоразпределителните мрежи независимо от обема на потребление, съобщи ТАСС.

Ако за големите домакинства с газови котли средногодишната сметка ще нарасне значително, то за украинците, живеещи в апартаменти без измервателни уреди, ще се вдигне от 2 до 5 пъти, посочва изданието "Лига". 

Отбелязва се, че основната печалба от увеличението на цените ще бъде за газоснабдителните компании, 70% от които се контролират от бизнесмена Дмитрий Фирташ и негови бизнес партньори. Поради въвеждането на такси абонамент от 30 до 134 гривни на месец (в зависимост от региона) общата сума на сметките за газ ще нарасне няколко пъти. В същото време самият регулатор посочва, че новата схема на плащане би трябвало да намали с 4% средногодишната сметка за газ.

На 1 март Украйна повиши с 26% тарифите на електроенергията за населението. Решение за поскъпване на електроенергията бе взето още през февруари 2015 година. То предвижда нарастване на тарифите на пет етапа за период от две години.

Цените на комуналните услуги в страната се повишават значително вече трета поредна година. Тарифите за отопление скочиха със 71,5%, а за топла вода - с 57%. Газът за населението поскъпна на практика тройно, а електроенергията - почти двойно.

Експерти предупредиха, че тази тарифна политика ще увеличи неплащането.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
dani de vito
преди 7 години
Война водят ,хората им умират ,затъват в дългове ,пари печатат,масова емиграция на населението им дори и в нашата страна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Срам нямат управниците на Украйна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още