IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вучич: Сърбия няма да приема икономически мигранти

Според сръбския външен министър това ще се случи, ако Словения, Унгария и Хърватия не направят същото

12:48 | 22.11.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Вучич: Сърбия няма да приема икономически мигранти

Сърбия няма да приема икономически мигранти, ако Словения, Унгария и Хърватия не правят същото. Това заяви сръбският премиер Александър Вучич по време на пресконференция с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, предаде ТАСС.

Според него противното би означавало страната да поеме цялата тежест.

Вучич твърди, че Белград е готов да помага на своите съседи, но очаква комплексно решение на Европейския съюз (ЕС) по въпроса с бежанците.

"В този случай Сърбия ще се съгласи със всяко решение" увери той, но предупреди, че страната му няма да приеме към нея да се прилагат едни правила, а към останалите - други.

Вучич не пропусна възможността да благодари на Доналд Туск за това, че е чул сръбската позиция по въпроса. От своя страна председателят на Европейския съвет коментира, че страната може да разчита на постоянна подкрепа от страна на ЕС във връзка с кризата с мигрантите.

По думите на Туск посещението му в Белград цели обсъждане на темата. Освен това той обеща европейска финансова подкрепа за Сърбия.

"Ще помоля лидерите на ЕС да подкрепят Западните Балкани, които се оказаха на първа линия. Ако искаме да запазим Шенген, трябва да подкрепим Западните Балкани", твърди Туск. Той посочва, че в момента ЕС работи по укрепването на външните си граници с Гърция, което се очаква да доведе до по-малък брой пристигащи мигранти в Сърбия.

В момента няма отговор на бежанската криза, което налага възможно най-бързо откриване на комплексно решение, допълва Туск. За целта е необходимо сътрудничество с партньорите от Балканите и Близкия изток.

"Събитията потвърдиха моето убеждение, че е ефективният контрол на външните граници е от съществено значение. Това не е решение за всички проблеми, но е необходимо условие, за да се върви напред", подчерта той. "Заради недостатъчният контрол на външните граници между ЕС и Турция някои страни от региона укрепват контрола на своите граници. Не можем да ги осъждаме за това, но за Европа би било по-добре да се предприемат съвместни действия", коментира Туск.

Според него миграционната криза е безпрецедентно предизвикателство, което изисква близко и постоянно сътрудничество.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
я марш с тея заеми бе ало .... че и хамериканско име лепнал там прицата проклета маааарррршшш ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Wrong time and wrong place. Good luck !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Phil_Howardson1
преди 8 години
Добър ден, търсещи убежище, и заемАз съм тук, за да ви позволи да знаете, че аз давам заеми от 500 долара до 45 милиона долара, а най-нисък лихвен процент от 3%.Аз съм добре държал човек, така че само сериозни кандидати следва да се прилагат за този заем.За кредита, аз давам на всички видове заем може някога искате, така че се прилагат днес и да опитате един добър живот. Също така, ние нямаме време да се измъкнат от клиенти, защото ние сме добре подготвени хора, а ние нищо против нашия бизнес много добре.Нанесете от нас днес на електронната ни поща, така че да можем да присъстват, за да можете бързо.Свържете се с нас сега в philloanfirm2***yahoo.com за много по-добри данни за вашия кредит.Надявам се, че вашата бърза реакцияPhil Howardson
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още