IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилва се натискът върху Гърция да събори оградата по турската граница

Съоръжението беше издигнато през 2011 г. с цел да спре наплива от нелегални имигранти

10:26 | 03.11.15 г. 4
<p>
	Група мигранти пристигат на гръцкия о. Лесбос. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Група мигранти пристигат на гръцкия о. Лесбос. Снимка: архив, Ройтерс

Правителството на Гърция се изправя пред все по-силен натиск да събори оградата по протежение на границата с Турция, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

Задлъжнялата страна не успява да се справи с бежанската вълна. През миналия месец над 218 хил. души са прекосили Средиземно море, за да стигнат до Европа, като повечето са се добрали до Гърция, сочат данни на ООН. За сравнение, през цялата 2014 г. 219 хил. души са стигнали до Европа по море.

Оградата с дължина 12 км беше издигната през 2011 г. по протежението на р. Марица по време на управлението на консервативния премиер Андонис Самарас. Той реши да издигне оградата заради нарастващия брой нелегални имигранти, които влизаха в Гърция от територията на Турция.

Европейската комисия (ЕК) още тогава реагира, като посочи, че оградата няма да обезкуражи имигрантите и трафикантите на хора, тъй като те ще потърсят алтернативни маршрути към Европейския съюз (ЕС).

Самарас обаче устоя на натиска и реши твърдо да се придържа към плановете си за строителството на съоръжението. Той обвини и тогавашната опозиция и днешна управляваща партия СИРИЗА, че „иска да доведе вълна от нелегални имигранти в Гърция, да им даде гражданство, осигуровки и здравни грижи без пари“.

Преди последните избори от януари 2015 г. лидерът на партията „Нова демокрация“ настоя, че „оградата е изиграла много позитивна роля и е важно тя да остане“.

Оградата всъщност не намали броя на хората, които влизат нелегално в страната, защото те потърсиха алтернативни маршрути. Повечето от тях предприемат опасно пътуване по море, за да стигнат до някои от гръцките острови.

Някои от областните управители в Гърция, включително и членове на „Нова демокрация“ на Самарас, вече дават сигнали, че въпросът с оградата по гръцко-турската граница ще бъде преразгледан заради „драматичните обстоятелства“. Те обаче настояват Брюксел да засили натиска си върху Турция да предприеме мерки срещу трафикантите.

Наскоро от гръцкото министерство по миграционната политика коментираха, че оградата няма как да бъде съборена по технически причини.

Депутати обаче наблюдават, че СИРИЗА явно е променила мнението си, тъй като в ролята на управляваща партия не е толкова категорична в позицията си за съоръжението, както беше в ролята на опозиция. Никос Тоскас, зам.-министър по гражданската защита, също коментира, че няма предпоставки за събарянето на оградата. „Не оградата праща бежанците по островите, този аргумент няма смисъл“, коментира той.

Звеното за човешки права на СИРИЗА, както и младежкият клон на партията, обаче имат друга гледна точка. Членове на партията също призовават правителството да уважава международните споразумения, към които се е присъединило, и да създаде безопасни маршрути за бежанците, така че те законно да потърсят убежище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 6
bgMan
преди 8 години
Мисля че просто глобалните управляващи са решили да преселят колко се може повече народ в цивилизацията и да се опитат да го впримчат в полезна за глобалното общество трудова дейност без да се вземат предвид религиозните и културни различия на новите евтиноплатени трудови маси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
*** ненормални европейски ***.Демокрацията е възможно само ако в нея участват морални индивиди. Нискоморални *** унищожават всичко, което не е здрава диктатура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
ABBA
преди 8 години
Засилва се натиска над втората най-древна професия да пише за неща, които са във вреда на нормалните хора и угода на аерогейските "ценности".Втората най-древна се сили да стане 1-ва !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още