IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еквадор и Швеция ще преговарят за разпита на Джулиан Асандж

Изтича давността по няколко от обвиненията към основателя на WikiLeaks

22:20 | 12.08.15 г.
Еквадор и Швеция ще преговарят за разпита на Джулиан Асандж

Еквадор се съгласи да води разговори с Швеция за разпита на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж заради предполагаеми сексуални престъпления, съобщава FT.

Евентуално споразумение обаче няма да се постигне скоро и вероятно давността по три от четирите обвинения срещу Асандж ще изтече през следващата седмица, допълва изданието.

Съгласно шведското законодателство по три от предполагаемите престъпления - една  незаконна принуда и две сексуални блудства, заподозреният трябва да бъде обвинен в рамките на пет години след извършването им.

Прокурорите обаче не могат да предявяват каквито и да било обвинения, преди Асандж да бъде разпитан. Той обаче поиска и получи убежище в посолството на Еквадор във Великобритания през юни 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция. Лондон обаче отказа да му гарантира безопасно напускане на страната и отпътуване за южноамериканската страна, което означава, че той ще бъде арестуван в мига, в който напусне сградата.

Той отрича обвиненията и нееднократно е изразявал опасенията си, че има опасност да бъде екстрадиран от Швеция в САЩ, където пък може да бъде съден за разгласяване на дипломатическа и военна информация.

Тази година, в опит да се опитат да изпреварят изтичането на давността, прокуратурата в Швеция предложи да разпита Асандж в посолството в Лондон. Еквадор обаче настоява, че преди да предостави достъп на следователите, Стокхолм трябва да гарантира убежището му. Шведското правителство твърди обаче, че законът забранява този ход.

Швеция е предложила да влезе в общо споразумение за правна помощ с Еквадор, но все още не може да се ангажира с конкретна сделка. Еквадор на свой ред е приел поканата за разговори, но още не е ясно дали ще приеме споразумението.

Шведските власти признават, че няма почти никакъв шанс да се постигне споразумение преди изтичането на давност по три от предполагаемите престъпления. Срокът по други две обвинения изтече миналия четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още