IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емирът на Катар заяви, че страната му е отворена за диалог

Това са първите публични коментари на шейх Тамим бин Хамад ал Тани, след като т.нар антикатарски алианс, постави малкото емирство в изолация

11:33 | 23.07.17 г.
<p>
	<em>Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани. Снимка: Архив Ройтерс

Емирът на Катар заяви, че страната му е отворена за диалог, стига суверенитетът й да се уважава, за да се реши дипломатическата криза в Персийския залив. Това са първите публични коментари на шейх Тамим бин Хамад ал Тани, след като т.нар антикатарски алианс, начело със Саудитска Арабия, постави малкото емирство в изолация, посочва Bloomberg.

В реч, предавана на живо по телевизията в петък, емирът заяви, че Катар не се страхува да посочи и коригира грешките си. По думите му макар че другите държави са нарушили международнаото право в опитите си да изолират страната, кризата е помогнала на емирството да идентифицира някои пропуски.

„Фазата, през която преминава Катар е много значително, що се отнася до възможности не само да се изгражда, но и да се коригират грешки. Както знаете, ние не се страхуваме да анализираме една грешка и да я коригираме“, заяви шейх Тамим бин Хамад ал Тани.

По-рано Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) приветстваха мерките от страна на Катар да промени антитерористичните си закони. Bloomberg припомня, че на 5 юни Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет обвиниха Катар, че финансира екстремизъм и че е в прекалено близки отношения с регионалния враг – шиитски Иран.

Емирът на Катар каза още, че страната му има желание да участва в диалог за намиране на решения, и изрази надежда, че усилията на Кувейт за медиация ще успеят. Освен това той повтори позицията на правителството му, че ще продължава да се бори срещу тероризма безкомпромисно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още