IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: 2016 г. ще е рекордна по намаляване на кредитни рейтинги

През 2011 г. общо 20 страни се разделиха с високия си кредитен рейтинг, а само през първата половина на 2016 г. броят им достига 15

21:48 | 07.07.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

2016 ще бъде рекордна година по намаление на кредитни рейтинги, наложено основно заради ефекта от по-ниските цени на стоките, съобщава CNBC, позовавайки се на рейтинговата агенция Fitch Ratings.

Fitch – една от трите основни рейтингови агенции, намали рейтинга на 15 страни през първата половина на 2016 г. В допълнение 22 страни получиха негативна перспектива за икономиките си, което означава, че има потенциален риск от съкращаване в бъдеще.

За сравнение, пикови нива на орязване на кредитни рейтинги имаше през 2011 г., когато през цялата година общо 20 страни се разделиха с добрите си рейтинги. Това означава, че тази година е на път да постави рекорд по съкращаване на кредитните оценки.  

А причина за това продължава да бъдат ниските цени на стоките. Тази година Fitch понижи кредитния рейтинг на голяма част от петролните производители, между които  Нигерия, Казахстан, Саудитска Арабия и Бразилия. Агенцията също така преразгледа рейтинга на Великобритания след вота за напускане на ЕС.

Оценките на седем от десет зависещи от стоките икономики бяха намалени или получиха негативна перспектива според анализите на Fitch. Всички те са на нововъзникващи пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
i_hristov
преди 7 години
2016 може да бъде белязана като годината на нова банкова криза в Западна Европа според Файненшъл Таймс: http://***.bgnes.com/biznes/banki/4443000/Банките се нуждаят от държавна помощ, за да бъде предотвратена нова криза в сектора. Лошите кредити само на италианските банки възлизат на 360 милиарда евро. Италианската банкова криза може да се разпространи в цяла Европа, предупреди Лоренцо Бини Смаги, бивш член на Управителния съвет на Европейската централна банка, а в момента председател на Борда на директорите на Сосиете Женерал. В Италия и Германия има твърде много губещи банки, категоричен е той. Италия трябва да реши проблема с просрочените кредити и за целта италианският министър-председател Матео Ренци ще трябва да предприеме непопулярни мерки, като например, да поиска обединение на банки, което ще доведе до загуба на работни места. Необходимо е европейско решение на проблема, за момента имаше само национално, заяви Бини Смаги, цитиран от агенция Блумбърг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Голем праз , че на САЩа нещо не му харесва !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още