IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата криза в Бразилия се засилва на фона на политическата безизходица

Най-голямата икономика на Латинска Америка явно се е насочила към една от най-лошите рецесии в историята си

12:40 | 26.03.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Икономическата криза в Бразилия е също толкова лоша, колкото политическата.

Най-голямата икономика на Латинска Америка явно се е насочила към една от най-лошите рецесии в историята си, коментира The Wall Street Journal. Тя изпадна в застой през 2014 г., сви се с 3,8% миналата година, а през тази година е изправена пред подобно свиване. Безработицата е нараснала до 9,5%, стана ясно в четвъртък, а заплащането е спаднало с 2,4%, като вероятно лошите тенденции ще продължат. Един на всеки пет млади бразилци е без работа, а според Goldman Sachs Бразилия може би е изправена пред депресия.

Влошаващите се прогнози създава застрашителни перспективи за политическите затруднения в Бразилия. Президентът Дилма Русеф, вече изключително непопулярна, е изправена пред процедура по импийчмънт в Конгреса на фона на разрастващия се корупционен скандал около държавната петролна компания Petrobras.

Тази ситуация отнема толкова много от енергията на политиците и Конгреса, че икономическият спад не получава нужното внимание, казват наблюдатели.

„Сериозността на ситуацията е следната: имаме такива проблеми, при които ако не се направи нeщо, нещата със сигурност ще се влошат“, казва Маркос Лисбоа, бивш представител на финансовото министерство, който в момента е президент на бизнес училището Insper в Сао Пауло. „Много скоро може да говорим за платежоспособността на федералното правителство“.

Бразилия предотврати последиците от глобалната финансова криза от 2008 г. със стимули и се опитва отново да инжектира пари в икономиката, за да засили търсенето. През януари администрацията на Русеф представи 20 млрд. долара субсидирани заеми от държавните банки като BNDES, за да насърчи земеделието и строителните компании на големи инфраструктурни проекти.

Но този път страната има по-малка свобода на действие за финансиране на стимулиращи мерки. Постъпленията от данъци изчезват, а министерството на планирането във вторник заяви, че правителството трябва да намали разходите с 5,9 млрд. долара, за да постигне бюджетната си цел. В четвъртък финансовият министър Нелсън Барбоса поиска от Конгреса да охлаби целта, за да позволи по-голям дефицит през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Има много начини за увеличение на съвкупното търсене - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034В общи линии основното е забрана на офшорките ''данък Тобин'' ,осветляване на икономиката и спиране на кражбите през бюджета ,и прогресивно и семейно облагане Обяснил съм за данъците - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/169435075084315210% е от Старият Завет и 50% плосък данък е добре но трябва тотален контрол за разходите на бюджета тоест смисъла на данъците и създаване на раб.места в общественият сектор вместо соц.помощи освен изброеното тук - http://***.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=174369''В тази модерна система данъците имат пет основни функции:.....''Темата е голяма и трябва механизъм с който да се накара индустриалният капитализъм да инвестира и това е таван(100% данък) на печалбата и заплатите а при финан.капитализъм ще ги накара да увеличат капит. адекватност и ликвидност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още