IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Petrobras отчита загуба от 8,6 млрд. евро за 2015 г.

Сериозно влияние върху финансовия резултат оказват отписвания заради спада на цените на петрола и лошите рейтингови оценки

10:44 | 22.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на Petroleo Brasileiro S.A. в Рио де Жанейро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на Petroleo Brasileiro S.A. в Рио де Жанейро. Снимка: Ройтерс

Силно засегнатият от корупционен скандал бразилски петролен концерн Petroleo Brasileiro SA (Petrobras) приключва фискалната 2015 г. със загуба в размер на 8,6 млрд. евро, предава Ройтерс.

Според контролираното от държавата дружество сериозно влияние върху резултата са оказали отписвания заради спада на цените на петрола, лошите оценки от агенциите за кредитен рейтинг и обезценяването на реала. 

През 2014 г. Petrobras също загуба – от 6,7 млрд. евро. Преди избухването на грандиозния корупционен скандал през 2013 г. компанията отчете печалба от 7,3 млрд. евро, припомня информационната агенция.

Съдебните разследвания за плащане на подкупи в замяна на договори за Petrobrasобхващат висши мениджъри на петролната компания, ръководителите на най-голямата строителна фирма на Бразилия и много политици от управляващата партия и нейните коалиционни партньори.

През миналата година разследването обхвана и десетки политици за предполагаемото им участие в схемата, ощетила дружеството с приблизително 4 млрд. долара. Следователите твърдят, че частни фирми са подкупвали официални лица, за да получат изгодни договори с Petrobras. Обвинени са 54 официални лица, сред които бившият президент и говорителите на двете камари на Конгреса.

Последният корупционен скандал в Бразилия е заради бившия президент Луиш Инасио Лула да Силва, който трябваше да бъде назначен за началник на кабинета на сегашния президент Дилма Русеф. Върховният съд на страната обаче суспендира номинацията на да Силва, защото според съдиите назначението му е очевиден опит да му се помогне да заобиколи правните си проблеми. 

Преди две седмици Силва беше доведен за разпит заради разследването за подкупите в държавната петролна компания. Ако той бъде назначен на поста началник на кабинета на президента, съдебното му преследване ще е възможно само с одобрението на Върховния съд.

В края на миналия месец Petrobras договори кредит в размер на 10 млрд. долара от China Development Bank. Бразилският държавен петролен производител преживява най-лошите условия на петролния пазар от десетилетия и се изправя пред падежи на стойност над два пъти по-големи от тази заем, настъпващи в следващите две години. 

Корпунционният скандал доведе до засилване на напрежението в страната, която е обхваната от антиправителствени протести. Политическите вълнения ескалират на фона на подготовката на страната за летните Олимпийски игри през тази година. Страната е и в епицентъра на огнището на вируса Зика. Икономиката й се сви с близо 4 на сто през миналата година заради корупционните скандали и спада на цените на суровините, което доведе до рязко обезценяване на националната валута, висока инфлация и силен ръст на безработицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още