IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран се възползва от сделката на ОПЕК, продавайки милиони барели петрол

За последните три месеца страната е продала половината от петрола си, складиран в танкери в морето

20:09 | 06.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Иран е продал над 13 млн. барела петрол, държан от дълго време на танкери в морето, възползвайки се от сделката на ОПЕК за намаляване на добива, от която страната се освободи, за да си върне пазарен дял и да спечели нови купувачи, съобщава Ройтерс, позовавайки се на източници от индустрията и данни.

През последните три месеца Техеран е продал почти половината си петрол, държан в плаващите си складове, което спря работата на много от танкерите му, докато се бореше да се отърве от запасите си на свръхнаситения глобален пазар.

Обемът на ирански петрол, държан в морето, е спаднал до 16,4 млн. барела от 29,6 млн. барела в началото на октомври, сочат данни на Thomson Reuters Oil Flows. Преди този остър спад нивото му почти не отчете промяна през 2016 г., като данните показват, че в началото на годината обемът е бил 29,7 млн. барела.

Непродаденият петрол сега е складиран на 12-14 ирански танкера от общо около 60 спрямо 30 танкера през лятото, сочат източници от два от танкерите.

Петролът, продаден през последните месеци, е отишъл към купувачи в Азия, включително Китай, Индия и Южна Корея, и европейски страни, сред които са Италия и Франция, показват данните и информацията от източници. Не е ясно кои са компаниите, купили петрола.

Иран се опитва и да използва възможността да се наложи на нови пазари в Европа, включително страни от Прибалтика и от Централна и Източна Европа, казват източници от петролната индустрия, макар че не е ясно дали там е продаден някакъв петрол.

Държавната National Iranian Oil Company (NIOC) не е била открита за коментар. Танкерната група NITC, която оперира по-голямата част от флотилията на страната, също не е била намерена.

Техеран постигна победа, когато получи изключение от сделката на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) през ноември за намаляване на производството с 1,2 млн. барела на ден за шест месеца – споразумение, което цели да реши проблема с глобалното свръхзасищане и да подкрепи цените на петрола.

Страната успешно защити тезата, че не трябва да ограничава добива си, който бавно започва да се възстановява след вдигането на международните санкции преди година.

Макар че сделката не влезе изцяло в сила преди началото на 2017 г., източници от индустрията казват, че Техеран вече предлага сериозни отстъпки, които имат за цел да привлекат купувачи от цял свят, за да се запасят за зимата в очакване на намаляването на добива от ОПЕК.

Иран няма достатъчно петролни складове на територията си и за да може да продължи да добива петрол, разчита на флотилията си от танкери, за да складира суровината, докато намери купувачи.

Като друг признак за нарастващата активност информационната агенция към петролното министерство на Иран Shana съобщи в края на декември, че броят на танкерите, които могат да акостират на основния терминал на остров Карг, е достигнал рекордните за 2016 г. 10 танкера в един и същ момент.

Иран постигна своето в ОПЕК и саудитците се съгласиха да не ограничават възможностите му. Иран ще продължи и ще се опите да изнесе каквото може за зимното търсене на глобално ниво“, казва Мехди Варзи, бивш представител на NIOK, който сега е независим консултант на глобалната индустрия.

Това е търговска политика, с която се прави опит за премахване на много от суровия им петрол на танкерите, тъй като държането му в тях е много скъпо“.

Много чуждестранни корабни застрахователи възобновиха предоставянето на покритие за иранските кораби през последните месеци, което също даде на Иран повече пространство да ползва танкерите си, за да прави доставки или междукорабни трансфери вместо да ги ползва за склад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още