IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфронтацията в Сирия не е в ничий интерес

Това, което се знае за историята, предшестваща удара на САЩ в Сирия е много малко, коментира Чавдар Минчев

10:33 | 08.04.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Това, което се знае за историята, предшестваща удара на САЩ в Сирия е много малко. Това каза изпълният директор на Националната асоциация за международни отношения и главен редактор на сп. "Международни отношения" Чавдар Минчев в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

Имало ли е химически агенти, които са изиграли определена роля за голямата смъртност сред деца и мирни жители, отговорът е - да, съществуват. Въпросът е чия е била химическата атака. Няма доказателства, заяви той.

"Не бихме могли да считаме, че Асад е глупав или луд човек. Със сигурност той няма никакъв интерес от развитие на такива проблеми", каза експертът. "Тук стоим пред определена манипулация. Само не е ясно кой е извършил този престъпен акт с химическите отрови, които са използвани".

По думите на Минчев вторият момент, който може да обясни американското решение, е вътрешнополитическият американски проблем.

"Ние сме свидетели на опити да бъде принуден Тръмп да промени политиката, с която той бе избран. Това означава, че Америка тръгва по друг път - връщането в Близкия Изток", каза Минчев.

Конфронтацията не е в ничий интерес и смятам, че разумът ще надделее, категоричен бе събеседникът.

"Това, което може да се очаква е плъзването на единични терористи в Европа, засилване на бежанската криза, защото подобни химични атаки неминуемо ще засилят емиграцията и трето - по-опасни ще бъдат проблемите в Африка, защото там проблемите са много силни и това е най-лесно за ИДИЛ", заяви Минчев.

Още от разговора вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 5
pepe
преди 6 години
Не знам някой дали прави някакви паралели между ситуацията тук и преди месеци в Алепо. Тогава в Алепо случайно след атака на американците над сирийски позиции край Палмира (където споменаха и загинали руски инструктори) руснаците пуснаха няколко калибри и в нета изтече инфо за убити френски, английски, турски и израелски военни инструктори. Тогава се разнесе вой за избиване на цивилно население( като за първи път се чуха и коментари от Израел) и после се стигна до споразумение с руснаците да се отвори коридор за изтегляне на "умерените" от Алепо - което и стана въпреки несъгласието на Сирия и Иран. Последва почти година тишина от Израелска страна и сега изведнъж пак се чу "убиеца Асад" от там. По инфо в нета въздушните атаки са започнали още на 3-ти април и изведнъж на 4-ти -химическа атка с жертви 30 деца и 20 жени (защо не 29 и 23 да речем или като се плаянира нещо се работи с кръгли числа). Та по логика - да не са дали фира някакви инсрукторчета пак( там е фронтовата линия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
bgMan
преди 6 години
Ако не бе в ничии интерес нямаше да я има.Щом я има значи поне 2-3 страни имат интерес от нея и са там за да си мерат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 7
ABBA
преди 6 години
ШВЕДСКИ ЛЕКАРИ БИЯТ ТРЕВОГА: СИРИЙСКИ ДЕЦА СА БИЛИ УБИВАНИ В КАДЪР, ЗА ДА СЕ СЪЗДАДЕ ФАЛШИВО ВИДЕО ЗА ГАЗОВАТА АТАКА | БЕЛИТЕ КАСКИ СЪОБЩАВАТ ЗА ХИМИЧЕСКАТА АТАКА В СИРИЯ, ПРЕДИ ТЯ ДА СЕ СЛУЧИ | Истината за Белите каски (ВИДЕО 18+)http://bultimes.com/shvedski-lekari-biyat-trevoga-sirijski-detsa-sa-bili-ubivani-v-kadar-za-da-se-sazdade-falshivo-video-za-gazovata-ataka-belite-kaski-saobshtavat-za-himicheskata-ataka-v-siriya-predi-tya-da-se-sluchi-is/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 7
ABBA
преди 6 години
Здраво момци и вие от втората най-древна....От 59 изстреляни томахавки от Фашингтон 36 не стигнаха целта си.Руското ПВО С-400 може да води огън срещу 36 цели едновременно.На печелившите - честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
На тия каубойски изпълнения вярва и ръкопляска единствено хомошайката от Брюксел ...проблемът ще са увеличаващите се случаи на камиони в тълпата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 4
dani de vito
преди 6 години
Никога няма да забравя Колин Пауъл с шишенце зелени кристали ,именувани антракс ,и причина да избият един милион иракчани.От комюникето нa CNN ,отново личи елементарната *** пропаганда от 2003- та.Тръбят че отровата е зарин.Заринът *** кухи е невропаралитична отрова и смъртта е за секунди.Биха умрели и спасителите поливащи засегнатите показани на пошлата им пропаганда.Ясно е че отровата е от типа фосген - дифосген - задушлива е ,причинява белодробна и кожна реакция ,и същия цвят като по лицата на горките загинали.Възрастните са с голям шанс за спасение ,както е и на репортажите.Поредна пропаганда но този път май лековерните свършиха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още