IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Световната икономика би се справила по-зле без отрицателни лихви

МВФ може да завиши прогнозата си за икономиката на Китай след прегледа на планираните от правителството икономически стимули

21:23 | 18.03.16 г. 3
Лагард: Световната икономика би се справила по-зле без отрицателни лихви

Световната икономика би се представила още по-зле без провежданите от редица централни банки политики на отрицателни лихви, заяви Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард в интервю за Bloomberg, цитирано от БНР

Според нея негативните лихвени ставки в Европа и Япония са спомогнали за подкрепа на глобалния икономически растеж и за нарастване на цените, но в същото време тя предупреди, че в резултат на тази парична политика финансовият сектор в световен план може да се наложи да приложи нови бизнес модели.

"Ако нямахме тези отрицателни лихви, днес щяхме да се окажем в по-лошо положение, с инфлация вероятно по-ниска от тази, която е в момента и с икономически растеж вероятно по-слаб от този, който имаме понастоящем", заяви Лагард. 

Според нея при сегашните обстоятелства всъщност беше добре да се приложат тези отрицателни лихвени ставки.

"Централните банки на еврозоната и на Япония използват въведените от тях отрицателни лихвени проценти за стимулиране на икономиката, а председателят на Федералния резерв Джанет Йелън заяви по-рано тази седмица, че централната банка на САЩ също е анализирала този финансов инструмент в случай, че трябва да се приложат допълнителни стимулиращи политики", коментира още директорът на МВФ.

Отрицателните лихвени проценти са сравнително нов икономически инструмент и е необходимо повече време, за да направим оценка на тази парична политиката, заяви Лагард, визирайки опасенията на редица анализатори и инвеститори, че подобна агресивна стимулираща политика може да има непреднамерени негативни последствия като навреждане на печалбите на търговските банки.

"Така че нека да видим дали това ще стартира процес на нарастване на кредитите за реалната икономика, смяна на модела на поведение на хората, както и промяна на стратегиите на банките. В крайна сметка това може да е добре за икономиката - може би не завинаги, но поне за определен период от време", прогнозира тя.

Кристин Лагард коментира и състоянието на китайската икономика, отбелязвайки че, МВФ може и да повиши своята прогноза за нарастване на БВП на страната  до 6,3% с оглед на планираните икономически реформи и стимулиращи мерки.

"Прогнозата ни може леко да се завиши след като направим оценка на наскоро обявения от властите в Пекин нов икономически пакет", сподели тя.

"Ние вярваме, че Китай ще продължи да расте. Ако тези реформи се изпълняват и ако обещаните стимули спомогнат за по-голямо потребление, отколкото за необходимото по принцип повишение на инвестициите, това би трябвало да подхрани кредитирането", каза Кристин Лагард.

Такава рецепта трябва да се окаже доста добра за Китай и да доведе до продължителен качествен икономически растеж, отбеляза тя, коментирайки новите икономически планове на китайският премиер Ли Къцян, представени неотдавна на годишния конгрес на управляващата в страната партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
Nathan
преди 8 години
,,Отрицателните лихвени проценти са сравнително нов икономически инструмент и е необходимо повече време, за да направим оценка на тази парична политиката, заяви Лагард"Само това изявление надлежно илюстрира финансовата култура на европейката Лагард. Отрицателните лихви не са икономически инструмент, а манипулация на пазара. Освен че са манипулация на пазара са една от най-старите форми за манипулация на пазара, надлежно документирана в европейската история и датирана още от времето на първите изковани.пари в Римската империя. За да финансират ,,цивилизаторската си мисия" поради това, че не успявали да намерят богати кредитори, които да финансират военните авантюри римските императори започнали постепенно да намаляват съдържанието на благородните елементи в кованите от тях пари.В този В този смисъл,нито политиката от имитирането на необезпечена с активи парична маса е нов ,,инструмент:, нито резултатите от прилагането му- фалит на Рим са неизвестни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
studioaa
преди 8 години
Аврамчо продаден ли апартамента, който предлагаш от 2005 или още чакаш голямата печалба?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
skeptika
преди 8 години
Правилно , мадам Лагард ;)Времето на положителните лихви мина !!Сега трябва да се Връщат грешно раздадените пари з алихви по депозити!Ние , по стар обичай..поприбрахме един 4 млрд.....и продължаваме с налагането на Вразумяващи Доктрини ;)Депозитната Криза трябва да си ходи...а Как ще стане с толкова много Пари в населението ??Приказката "Живот по гръб от лихви" Свършва...въпр е какъв ще е Финала ?? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още