IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рияд и Лондон са изтъргували местата си в Съвета на ООН по правата на човека

Саудитска Арабия и Великобритания са си обещали да подкрепят кандидатурите си за съвета взаимно

12:49 | 30.09.15 г.
<p>
	Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън и саудитският финансов министър Ибрахим ал-Асаф по време на срещата за хуманитарната ситуация в Сирия, която се проведе като част от срещата на Г-20 в Санкт Петербург през септември 2013 г. <em>Снимка: архив, Ройтерс </em></p>

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън и саудитският финансов министър Ибрахим ал-Асаф по време на срещата за хуманитарната ситуация в Сирия, която се проведе като част от срещата на Г-20 в Санкт Петербург през септември 2013 г. Снимка: архив, Ройтерс

Великобритания е участвала в тайна сделка със Саудитска Арабия, за да може двете страни да бъдат избрани в Съвета на ООН по правата на човека, според изтекли дипломатически документи, цитирани от британският в. Guardian.

Издигането на саудитското кралство до един от най-влиятелните органи на ООН през 2013 г. предизвика сериозна вълна от критики заради ситуацията с човешките права в страната.

Тази седмица избухна нов дипломатически скандал заради шиитския активист Али Мохамед ал-Нимр, който беше осъден на смърт заради присъединяването му към антиправителствена демонстрация.

Рияд вече е осъществил стотици други смъртни присъди. Твърди се, че само през тази година са обезглавени повече хора, отколкото от „Ислямска държава“, посочва изданието.

В документи на саудитското външно министерство, които бяха разкрити от Wikileaks, се описват разговорите с британски дипломати, които са се провели преди гласуването през ноември 2013 г. В момента документите се превеждат от UN Watch – базирана в Женева, Швейцария, неправителствена организация за човешките права, която проверява органа на ООН.

От класифицираната информация става ясно, че Великобритания е инициирала секретните преговори, като е поискала подкрепа от Саудитска Арабия. И двете страни бяха избрани в Съвета на ООН по правата на човека, в който има 47 държави.

В други саудитски документи от януари и февруари 2013 г., се посочва, че е получен меморандум от посолството на Великобритания, в който Лондон търси подкрепата на Рияд за кандидатурата си за периода 2014-2016 г.

„Министерството може да види в това възможност за размяна на подкрепа с Великобритания, като Саудитска Арабия може да подкрепи кандидатурата на Великобритания за членство в Съвета за периода 2014-2016 г. в замяна на подкрепата на Великобритания за кандидатурата на Саудитска Арабия“, посочва се в документите.

От документите става ясно още, че Рияд е превел 100 хил. долара „за разходи в резултат на кампанията за номинация на Великобритания за членство в Съвета на ООН по човешките права за периода 2014-2016 г.“. Не е ясно къде и кога са похарчени тези пари.

От британското външно министерство коментират, че това е стандартна практика за всички членки, като те не разкриват как са гласували. „Британското правителство силно насърчава правата на човека по света и ние споделихме опасенията си за човешките права със саудитските власти“, допълва още говорител на ведомството.

Разкритието последва назначението на Саудитска Арабия като председател на панела на Съвета на ООН по човешките права, който подготвя международните стандарти за човешките права и съобщава за нарушения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още