IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия, Индия и Бразилия - популярните дестинации за инвеститорите през 2017 г.

Руската рубла има потенциала да възстанови 26% от стойността си през следващите 12 месеца, прогнозира UBS Group

08:15 | 04.01.17 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Русия, Индия и Бразилия ще бъдат едни от най-привлекателните за инвеститорите сред развиващите се икономики през 2017 година. Това посочва Bloomberg в свой анализ.

През тази година вниманието на инвеститорите ще бъде насочено към държавите, в които има подобрение на политическия климат и където пазарите са по-малко уязвими от външни фактори като встъпването в длъжност на Доналд Тръмп и политиката на Федералния резерв.

На първо място сред развиващите се пазари е Русия. За инвеститорите, които залагат на ниски лихви и купуват държавни ценни книжа, рублата има много голям потенциал. Агенцията цитира анализ на UBS Group, според който руската национална валута има потенциала да възстанови 26% от стойността си през следващите 12 месеца. Руската икономика пък ще получи допълнителен позитивен тласък от по-скъпия петрол.

В класацията на популярните дестинации за инвеститорите през тази година се нареждат още Мексико, която ще бъде една от най-привлекателните държави в региона, основно заради ниската стойност на песото, както и Чили, заради по-високите цени на медта и очакванията за по-благоприятни за инвеститорите мерки на местните власти след президентските избори в страната след 2017 година.

В Бразилия акциите на Petrobras са "все още евтини", а прогнозите на анализаторите са, че компанията ще успее да възстанови операциите си през тази година. За Южна Африка очакванията са, че отслабващата власт на президента Якоб Зума ще направи интересни акциите и ценните книжа на местната фондова борса.

Индия ще стане привлекателна на фона на заплахите на новоизбрания американски президент за възстановяване на протекционистичната политика за американската икономика. През ноември в страната бяха изтеглени банкнотите с номинална стойност от 500 и 1000 рупии.

Мярката беше обявена като нужна за борбата с корупцията, но тя може би подсказва за забавяне на икономиката и намаляване на основните лихви, а това ще бъде атрактивно за инвеститорите в държавни ценни книжа. 

Индонезия пък привлича инвеститорите с доминиращите компании на фондовата борса, фокусирани върху вътрешния пазар. Минните компании ще се възползват от поскъпващите цени на никела и въглищата, а това ще бъде интересно и за инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 11.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още