IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските тайни служби: Бомба на борда е свалила Airbus-а над Синай

Междувременно и Русия започна нападения над Ракка

10:57 | 17.11.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	224 души загинаха, след като самолетът Airbus A321 на руската авиокомпания &quot;Когалимавиа&quot; се разби миналата събота на полуостров Синай малко след излитането от летището на египетския курорт Шарм ел Шейх.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

224 души загинаха, след като самолетът Airbus A321 на руската авиокомпания "Когалимавиа" се разби миналата събота на полуостров Синай малко след излитането от летището на египетския курорт Шарм ел Шейх. Снимка: Ройтерс

Причината за катастрофата на руския самолет в Египет е взрив на самоделно устройство с мощност до 1 кг в тротилов еквивалент. Това заяви ръководителят на Федералната служба за сигурност на Руската Федерация Александър Бортников, цитиран от Interfax. По този начин вече и Москва официално определя падането на самолета като атентант. 

"Може да се каже, че става дума за терористичен акт", пояснява Бортников. 

Според него експертизата е доказала наличието на останки от взривно вещество сред отломките и сред багажите на пътниците. Самолетът е бил свален след взрив на поставено на борда устройство с часовников механизъм. Именно избухването на това устройство е довело до разрушаване на опашката на самолета. 

Припомняме, че при руският самолет с 224 души на борда - 217 туристи и 7-членен екипаж, изпълняващ чартърен полет от египетския курорт на Червено море Шарм ел Шейх за Санкт Петербург, се разби на Синай, след като е изчезнал от радарите малко след излитане. Всички намиращи се на борда пътници и членове на екипажа загинаха.  

Преди дни нови доказателства, цитирани от американски и европейски представители от сектора по сигурността, както и от британското правителство, показаха, че именно бомба на радикалната групировка „Ислямска държава“ най-вероятно е довела до катастрофата с руския самолет. Според реномирания The Times общ американски и британски анализ е стигнал до извода, че бомба на борда е причинила катастрофата. При анализа са ползвани сателити, за да се следи комуникацията между екстремистите на „Ислямска държава“ в Сирия и Египет. 

Междувременно руският президент Владимир Путин нареди всички пътнически полети от страната до Египет да бъдат спрени, докато бъдат изяснени причините за самолетната катастрофа над Синайския полуостров. Путин причисли катастрофата с пътническия самолет към най-кървавите престъпления и обеща „да се намерят и унищожат всички виновни за трагедията с руския самолет, където и да се намират те”.

Междувременно във вторник сутринта руският президент Владимир Путин е наредил атака с крилати ракети над Ракка, която се смята за "крепост" на ИДИЛ в Сирия. Според френския вестник Le Monde атаката е извършена от руските военни кораби в Средиземно море. 
 

По-рано днес стана ясно, че френската авиация извърши през изминалата нощ още едно въздушно нападение срещу Ракка, бастиона на групировката "Ислямска държава" в Сирия. Разрушени са били команден център и център за обучение на бойци на джихадистите, съобщи генералният щаб на френските въоръжени сили. Още в неделя вечер френските военновъздушни сили бомбардираха две цели на джихадистката милиция „Ислямска държава“ в Сирия. При атаките над „крепостта“ Ракка френски военни самолети са хвърлили 20 бомби. Поразен е бил тренировъчен лагер, който е служил на джихадистите за команден и контролен център, както и за склад за муниции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 2
Invcom
преди 8 години
До *** ... Русия няма нито "тайни сили", "нито призрачни сили", нито "сили на злото и мрака" ... спрете с простотиите поне за малко! Във ФСБ - федералната служба за безопасност няма нищо тайно и мистично ... това е все едно да кажете за ФБР - американските тайни сили ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
mrynmryn
преди 8 години
"Руските тайни сили", това някакъв магьоснически култ ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още