IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирийското правителство и опозицията ще преговарят за мир в Москва?

Очертава се среща между представители на кабинета на Башар Асад и опозиционните групи

17:11 | 03.11.15 г.
<p>
	Президентът на Сирия Башар Асад изненадващо посети президента на Русия Владимир Путин преди седмица.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Сирия Башар Асад изненадващо посети президента на Русия Владимир Путин преди седмица. Снимка: Ройтерс

Представители на сирийското правителство и на раздробената опозиция може да се срещнат в Москва през следващата седмица, след като Русия продължава да оказва натиск за намирането на политическо решение на кризата в страната, съобщава Ройтерс, като се позовава на руския външен зам.-министър Михаил Богданов.

„През следващата седмица ще поканим представители на опозицията на консултации в Москва“, коментирал е Богданов, цитиран от руската информационна агенция Интерфакс. В срещата вероятно ще се включат и представители на правителството на Башар Асад, допълва той.

Въпреки първоначалната си съпротива Москва демонстрира все по-голяма гъвкавост и предприема дипломатически мерки в опит да разреши конфликта, който отне живота на над 250 хил. души и прогони милиони от домовете им, отбелязва информационната агенция.

Днес руският външен министър Сергей Лавров се среща с представителя на ООН за Сирия Стефан де Мастура, за да обсъдят опитите за стартирането на диалог между Дамаск и сирийската опозиция.

Още в петък, когато се състоя среща във Виена за Сирия, Русия, която е водещ играч в евентуалната сделка за мир, заяви, че иска и опозиционните групи да участват в бъдещите дискусии. Москва и Рияд си размениха и списък с 38 имена на потенциални участници.

Русия се намеси в сирийския конфликт, като в края на септември започна въздушна операция в страната след искане на президента Башар Асад. Западните държави обвиняват Кремъл, че всъщност атакува цели на опозицията на Асад с операцията.

Междувременно изглежда, че Русия оттегля подкрепата си за президента на Сирия Башар Асад, след като говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира, че оставането му на власт не е толкова ключово за страната, съобщава ВВС.

На въпрос дали лидерът на Сирия е от принципно значение за Русия, Захарова посочва: „Абсолютно не, никога не сме казвали това“. Според нея сирийският народ трябва да реши каква да бъде съдбата му.

Преди това Москва възразяваше на евентуалното отстраняване на Башар Асад от поста му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още