IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирийското правителство приема договореното между САЩ и Русия примирие

48-часовото примирие трябва да влезе в сила на мюсюлманския празник Курбан-байрям на 12 септември

21:25 | 10.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сирийското правителство обяви, че приема примирието, договорено между Русия и САЩ в Женева, предаде агенция САНА, позоваваща се на високопоставен правителствен източник.

"В Дамаск подкрепят американско-руската инициатива, която има за цел политическо уреждане на кризата в Сирия", каза източникът. 

48-часовото примирие трябва да влезе в сила на мюсюлманския празник Курбан-байрям на 12 септември и вероятно ще бъде продължено, отбелязва ТАСС.

Ройтерс съобщи, че турският външен министър Мевлут Чавушоглу е разговарял по телефона с американския държавен секретар Джон Кери и му казал, че Анкара приветства американско-руското споразумение за прекратяване на огъня в Сирия. Агенцията цитира декларация на турското външно министерство.

По-рано Турция, която предприе своето първо голямо военно нахлуване в Сирия преди 15 дни, каза, че се готви да достави хуманитарна помощ в северния сирийски град Алепо в координация с ООН след обявеното днес споразумение.

По-рано днес бе обявено, че САЩ и Русия са одобрили план за намаляване на насилието в Сирия и постигане на политически преход след продължилата над пет години гражданска война. 

Прекратяването на въздушните удари на сирийския режим е от ключово значение. Удари не трябва да се нанасят и срещу районите, в които отрядите на опозицията са смесени с бойци на Фронта "Ан Нусра", припомни Кери и определи масираните бомбардировки като основен катализатор на насилието.

На практика освен борбата срещу групировката “Ислямска държава”, двете страни се споразумяха да засилят действията си срещу всички джихадистки сили, особено Фронта "Ан Нусра", отбелязва АФП.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още