IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания нанесе удари срещу петролни кладенци на ИДИЛ в Сирия

Целите за поразяване са били избрани от мобилната щабквартира на Централното командване на САЩ

10:37 | 03.12.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Британски изтребител-бомбардировачи Tornado в базата на британските кралски военновъздушни сили в Акротири, Кипър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британски изтребител-бомбардировачи Tornado в базата на британските кралски военновъздушни сили в Акротири, Кипър. Снимка: Ройтерс

Военновъздушните сили на Великобритания са нанесли удари по шест цели в Източна Сирия, свързани с петролната промишленост на групировката "Ислямска държава" (ИДИЛ), предаде DPA, цитирайки говорител на Министерството на отбраната в Лондон.

Атаките на британските Кралски военновъздушни сили са били насочени срещу мишени в петролно поле, контролирано на терористите. Целите за поразяване са били избрани от мобилната щабквартира на Централното командване на САЩ в Катар. Те са били определени въз основа на разузнавателни данни, получени от безпилотни и разузнавателни самолети и от агенти на службите. 

Атаките били извършени с бомби с лазерно насочване Paveway IV. Четири британски изтребител-бомбардировача Tornado са излетели от базата на британските военновъздушни сили в Акротири, Кипър, и са участвали в нанасянето на ударите по мишените в Сирия, посочва Ройтерс. По-рано днес министърът на отбраната Майкъл Фелън заяви, че целите „на успешната атака“ са нефтени платформи в Източна Сирия.

Едва няколко часа по-рано след 10-часов дебат британският парламент даде зелена светлина за нанасяне на удари по ислямистите. В подкрепа на това решение се обявиха 397 депутати при 223 против.

Великобритания вече участва във въздушни удари на водената от САЩ коалиция срещу ИДИЛ. След решението в Камарата британският премиер Дейвид Камерън заяви в Twitter, че Камарата на общините е взела добро решение, за да гарантира сигурността на Обединеното кралство. Междувременно американският президент Барак Обама приветства решението на британските депутати.

По време на гласуването противници на изпращането на британски самолети на мисии в Сирия скандираха пред парламента „Искаме мир!" и „Не бомбардирайте Сирия!". Някои от тях легнаха на улицата и блокираха трафика в района.

Всичко за войната в Сирия четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 2
ratten
преди 8 години
...като се върне от ремонт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Абе да вземем и ние да си пратим самолета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 10
dr.5rov
преди 8 години
Бре да му се невиди, колко неърпеливи са тези англичани да бият лошите. Часове след одобрението на парламента (английския, не сирийския) вече бомбандират в Сирия. Това международно право, закони - всичко отива в канала. Явно идват мрачни времена, когато законите не значат нищо, когато не ти отърват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още