IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За да победите "Ислямска държава", създайте сунитска държава

Липсва стратегическа визия за Близкия изток след разбиването на организацията, смята анализатор

23:02 | 26.11.15 г. 13
За да победите "Ислямска държава", създайте сунитска държава

Америка дебатира как да отговори на терористичните атаки в Париж. За съжаление, както на сегашната политика на президента Обама, така и на други неотдавнашни предложения им липсва стратегическа визия за Близкия изток след като "Ислямска държава", или ИДИЛ, бъде разбита.

Няма отговори, или пък има само остарели такива, на основния въпрос: Какво става след "Ислямска държава"? Това посочва в свой анализ за NY Times изследователят Джон Болтън от Института American Enterprise. Той беше постоянен представител на САЩ в ООН от август 2005 г. до декември 2006 г., припомня БТА.

Преди сегашните неефективни усилия на Обама да прераснат в една мощна военна кампания за разгромяването на "Ислямска държава", ние се нуждаем от ясна представа, споделена с натовските съюзници и с други, за това какво ще дойде на нейно място, пише анализаторът.

Според него изключително важно е този въпрос да бъде решен преди да бъдат обсъдени каквито и да са оперативни планове. Стратегията не се изгражда отдолу нагоре - напротив, тактиката се чертае, след като сме определили крайните цели.

Днешната реалност е, че Ирак и Сирия във вида, в който ги познаваме, вече не съществуват.

"Ислямска държава" създаде една нова структура на територията на някогашната Османска империя, като мобилизира сунитската опозиция срещу режима на президента Башар Асад и срещу доминираното от Иран правителство в Ирак. След дългогодишни усилия се очертава и един де факто независим Кюрдистан.

Ако в този контекст разгромяването на ИД означава възстановяването на властта на Асад в Сирия и на иранските марионетки в Ирак, такъв изход не е нито осъществим, нито желан, пише Болтън.

А вместо да се мъчи да възкреси картата от времето след Първата световна война, Вашингтон трябва да признае новите геополитически реалности. Най-добрата алтернатива на "Ислямска държава" в Североизточна Сирия и Западен Ирак е една нова независима сунитска държава.

Този "Суни-стан" има икономически потенциал като производител на петрол (разбира се, след преговори с кюрдите) и може да бъде защитен вал както срещу Асад, така и срещу съюзения с Иран Багдад. Управниците на арабските страни от Залива, които досега би трябвало да са проумели риска за собствената си сигурност от спонсорирането на ислямския екстремизъм, могат да осигурят значително финансиране.

А Турция - да не забравяме, все още съюзник от НАТО - би се радвала на по-голяма стабилност на южната си граница, което най-малкото би направило съществуването на нова държава поносимо.

Функционалната независимост на Кюрдистан още повече стимулира този подход. Кюрдите най-после се превърнаха в голяма сила и Багдад и Дамаск трябва да се съобразяват с тях. Те не могат да бъдат придумани или заставени да предадат контролирани сега от тях територии на Асад в Сирия или на иракските шиитски милиции.

Кюрдите все още са изправени пред огромни предизвикателства и опасно несигурни граници, особено с Турция. Но един независим Кюрдистан с международно признание може да се окаже от полза за Америка.

Последна актуализация: 02:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 8 години
Донцо Донве има един култов анимационен филм - "Тримата ***"...Нищо по-точно не ми идва наум в случая....Треа го прожектираме следващия път на срещата на Г-20....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Абе Сирия си е суверенна държава , Ирак също...въобще кой им дава право на пиндосите да кроят картата както им кефне...някой задава ли си въпроса кои са те ? Да си създават Сунистан в Южен Тексас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 12
Achtung
преди 8 години
Какво предлагат американците, да затворим очи и да преименуваме ИД в Суни-стан? Ами и ако Русия поиска да затворим очи и преименуваме половин Украйна в Новорусия ко прайм а? Такова лицемерие вече не се търпи. Европо събуди се и мисли, че иначе пак ще ядеш хурката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 6
abdul
преди 8 години
"По- цинично и ясно мнение, скоро не съм чел."Абсолютно!Просто няма да ги огрее този път..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 2
IQ96
преди 8 години
Нека да бъдем наясно, правителството на този нова сунитска държава още дълги години ще е далече от демокрация от тип "Джеферсън", Щото сигурно другите около тях са от демокрация тип "Джеферсън". А за някои бързат да "въведат" такава демокрация. По- цинично и ясно мнение, скоро не съм чел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
На Инвестора ненам дали му е ясно, но именно С.Барабия са сунити и същите камилари създахода тея брадати клонинги. И тогава ще бъде още повече проблематично с Иран .... Няма да създават нищо просто камиларите да дигат кервана и да си тръгват там от където са дошли .... стига толкова експерименти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 7
abdul
преди 8 години
"Въпросът е какво искат след ИДИЛ.."Начи преди този въпрос трябва да се отговори на въпроса "КАКВО е ИДИЛ?"Аз щи кажа - ИДИЛ е мръсен инструмент на Американската външна политика за подмяна на властта в държави от близкия изток.От тук нататък, както Путин каза, или всеки си вади картите на масата и си избира туй твою, туй мою и си одят по живо по здраво или започва преразпределение по "другия" начин..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
Авторът е прав за това, че някои неща не могат да се върнат и да продължат отново по стария начин. Той си казва какъв е интереса на САЩ и си е в правото да го прави. Въпросът е какво искат след ИДИЛ другите страни в този конфликт и дали изобщо могат да намерят пресечна точка на тези интереси. Ами ако не могат да намерят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Честити ви нови Сунистан и Кюрдистан!Сега да видим кой първи ще обяви новия петроло-газов коридор носещ името "Кюрдски поток" или "Сунитско блаженство".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 7
abdul
преди 8 години
"Казват си го в прав текст: "такъв изход не е нито осъществим, нито желан""Абсолютно съгласен! Значи въпреки, че ИД "удари" Париж, въпреки, че тероризмът (каквото и да значи това) "е най-голямата" заплаха за света, то той е по-добър от Асад и няма да го "борим" докато не свалим Асад?Трябва да си наистина много промита овца да не стоплиш, че ИД е ЦРУ проект създаден с конкретна цел - свалянето на Асад от власт в Сирия след това изказване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още