IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо банковите акции поскъпват, въпреки че пазарният цикъл не предполага това?

Книжата на банки с план за преструктуриране, по-висок нетен лихвен марж или възвръщаемост на капитала привличат вниманието, смята Цветослав Цачев от ЕЛАНА

14:22 | 12.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повишаването на лихвите от Федералния резерв на САЩ (Фед) вероятно ще стане факт до края на годината. С него вървят и опасенията, че банките ще имат нужда от още капитал, за да отговорят на повишените изисквания на регулаторите. Някои от водещите банки са застрашени от намаление на рейтингите, а годините на експанзия и агресивно навлизане на нови пазари тежат на финансовите им резултати и изискват преструктуриране на дейността. Освен това пазарният цикъл не е в такава фаза, която да стимулира по-доброто представяне на банковите акции.

„Тогава защо книжата на големите банки се движат нагоре?“, пита се главният инвестиционен консултант на ИП ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев.

Deutsche Bank ще подскаже отговора на този въпрос, пише той. Банката е пример за повратния момент, в който се намира индустрията. Но и за отношението на инвеститорите към целия процес. Новото ръководство стартира преструктуриране на дейността и промяна на стратегията. Този процес ще изисква поне две години за изпълнение, през които ще бъдат продадени активи, ще се намали броят на служителите и ще се спрат дивидентите. Мерките имат за цел да подобрят нормата на печалба и по думите на изпълнителния директор да направят така, че Deutsche Bank да не е най-евтината от големите банки.

Именно последното послание успокои инвеститорите в акцията и тя не се срина след изненадващата загуба за миналото тримесечие поради обезценката на активи. Много от другите големи банки също са в процес на преструктуриране и фокусиране към основната им дейност на кредитор и партньор на мултинационалните корпорации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още