IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българското ядрено дружество поиска отговорна позиция за АЕЦ "Белене"

От организацията призовават да не бъдат „захвърлени“ похарчените публични средства в проектите за нови ядрени мощности

20:11 | 06.03.17 г. 1
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

Българското ядрено дружество (БЯД) поиска реализацията на проекта за втора ядрена централа у нас да бъде включен в предизборните платформи на политическите партии. В отворено писмо до партиите в страната от организацията настояват за „национално отговорна позиция“ за проекта.

От БЯД препоръчват да бъдат спазени плановете в сегашната енергийна стратегия за изграждането на 2 хил. мощности до 2020 година, както и да бъде изработена нова енергийна стратегия за периода след 2020 година, която да включва изграждането на още 2 хил. мегавата ядрени мощности до 2035 година.

От организацията изтъкват предпоставките за развитието на ядрената енергетика в България – утвърдена законодателна рамка, контролен орган (Агенцията за ядрено регулиране), както и система за граждански контрол (от независими експерти) и подготвени кадри.

От БЯД посочват още, че българската държава чрез Българския енергиен холдинг (БЕХ) е похарчила 4 млрд. лева за проучвания и лицензи на площадките на АЕЦ „Козлодуй“ и в Белене. От дружеството отбелязват, че  не приемат изразходваните до този момент обществени средства да бъдат „захвърлени с изоставянето на двата проекта за построяването на доказано чист, надежден и евтин източник на енергия“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 6
igigov
преди 7 години
Така де, какво ще папкат другарите като затворят Козлодуй? Това дали трябва и кой ще плаща, хич не ги интересува, те БЯД ли са или лукова глава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още