IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите си обещаха: без политика за бъдещето на енергетиката

До края на октомври Министерството на енергетиката трябва да се отчете с мерки за емисиите от големите централи

13:19 | 30.06.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

За спиране на конфронтациите и без политика в мерките за развитието на енергетиката се разбраха депутатите в Народното събрание. Бъдещето на сектора беше обект на дискусия в рамките на парламентарния контрол.

След края на дебатите депутатите приеха решение, с което задължиха министъра на енергетиката Теменужка Петкова да внесе доклад във връзка с мерките, които ще предприеме водената от нея институция за емисиите от големите горивни инсталации.

Темата стана актуална с промяна на лимитите, приети от комитет на Европейската комисия през април. Промяната трябва да бъде одобрена от Колежа на комисарите и вписана в Официалния вестник на Европейския съюз. Лимитите ще влязат в сила четири години по-късно.

Новите изисквания обаче поставят под въпрос съществуването на въглищните електроцентрали, които са базови за енергетиката и произвеждат около 40% от електроенергията.

По време на изказванията беше посочена нуждата от разработване на енергийна стратегия, на базата на която да се развива секторът.

Решенията, които се взимат в енергетиката, трябва да бъдат вземани с консенсус, категорична беше енергийният министър Теменужка Петкова. Тя посочи, че за развитието на сектора трябва да бъдат преодолени "дребните политически различия" и това показва държавническото отношение на депутатите по проблема.

Министърът беше категорична по време на своето изказване пред депутатите, че неотменна част от бъдещето на енергийния сектор е осигуряването на неговата финансова стабилност. Тя допълни, че Министерството на енергетиката работи активно за получаване на дерогации за централите, но и самите оператори на тези мощности трябва да изготвят своите анализи за разходите и спецификите, които да покажат, че от икономическа гледна точка инвестициите ще бъдат в пъти по-големи от ползите за екологията.

Тя беше категорична, че решението за нови мощности - особено ядрени, се взимат за поколения напред и трябва да почиват на консенсус, да са икономически обосновани и да почиват на пазарни принципи. Петкова посочи, че има инвеститорски интерес към АЕЦ "Белене", но трябва да има прозрачна приватизационна процедура. "Ако проектът е жизнеспособен, той ще бъде реализиран", каза тя.

Ако тези планове не успеят, ще се върви към изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй", отчете още Петкова.

Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Каква стойност имат подобни обещания след като всичките без изключение са известни лъжци, на които след преминаване на изборите не им пука за обещанията им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
крас
преди 6 години
Едва ли с мълчанието си ще решите проблема. Маришките ТЕЦ-ве са обречени. Тока произвеждан от тях и ИЗНАСЯН ЗА ТУРЦИЯ СТАВА БЕЗПРЕДМЕТЕН. Рашките строят в ТУРЦИЯ четири ядрени блока за произвадство на 4800 мгв. електроенерги, които ще заработят през 2020 година. По подобен начин стои въпроса и с изнасяната за ТУРЦИЯ газ която не само ще ни заобиколи , но ще ни постави и в ЗАВИСИМОСТИ от РУСИЯ , ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ при вноса на газ от ТУРСКИ ПОТОК. Това, че не се прекарва ВТОРА тръба за ТУРСКИ ПОТОК означава, че РУСНАЦИТЕ СА ЧЕЛИ СМЪРТНИТ ПРИСЪДИ НЕ САМО НА УКРАЙНА , НО И НАС.ВОЙНАТА ЗА ЕНЕРГОНОСИТЕЛИТЕ ЗАПОЧНА. Ние пак сме от женската страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
СоКоЛоВвВ
преди 6 години
Ей НА 120 % НАПРАВИХТЕ ЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ ОТ РУСИЯ , АМИ ЧЕСТОТО ,НИЩО НЯМА ДА ИМА ЗА ДЕЦАТА ВИ ДАЖЕ... ЩОТО ДОХОДИТЕ ТРЯБВАШЕ ДА ВДИГАТЕ , НЕ ДА МИ СТРОЙТЕ МАГИСТРАЛИ !??? 10 ГОДИНИ МИНАХА В НЯКАКВИ ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ НА 1 САНТИМЕТЪР НЕ СМЕ МРЪДНАЛИ !??? САМО БОЛНИТЕ ЧЕРВЕНИ ФАШИСТИ СИ ИСКАТ МАЙКА СИ РУСИЯ !?? УЖАС.. САМИТЕ ТИЯ ВЪЗРАСТНИ НАД 50 ГОДИШНИ СА И ЖИВЕЛИ В ЛЪЖА И СЕГА СИ Я ИСКАТ И СА БОЛНИ , НО НА ТЕ СА ОТПРЕД НЕОБРАЗОВАНИ И ГЛУПАВИ НО НЯМА ТЕ СА !??? УЖАС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още