IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР потвърди сметките на "Булгаргаз" за по-евтин газ от 1 октомври

Газовата компания има нужда от над 307 млн. лева, за да осигури суровината за своите клиенти до края на годината

13:33 | 18.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) потвърди изчисленията на "Булгаргаз" за по-ниска цена на природния газ за четвъртото тримесечие. В началото на месеца от газовата компания предложиха регулаторът да утвърди цена от 343,22 лева за 1000 куб. метра природен газ от 1 октомври. Това представлява понижение от 7,29 на сто спрямо сега действащата цена на газа у нас.

В цената не са включени разходите за пренос (19,73 лева за 1000 куб. метра), както и акцизи и ДДС.

Работната група на КЕВР подкрепя искането за намаление на цената на природния газ в искания размер, става ясно от публикуван на страницата на регулатора доклад. В основанията на "Булгаргаз" за понижаването на цената на суровината е очаквана по-ниска доставна цена по договора с "Газпром Експорт", свързана с движението на цените на алтернативните суровини на международните пазари в последните месеци.

В заявлението на "Булгаргаз" е записано още, че през периода ще получава газ от местен добив след сключен в края на август договор с "Петрокелтик". Количествата, които ще бъдат закупени, обаче са заличени от доклада с мотив за защита на търговска тайна. Държавната газова компания смята да добие и известни количества от "Чирен", чийто размер също е засекретен.

Като цяло "Булгаргаз" има нужда от 307,8 млн. лева до края на годината, за да реализира заявените от клиентите й количества газ, както и да нагнети резерви в газовото хранилище, с които да покрива недостиг през зимните месеци.

В своята финансова обосновка компанията е записала още, че има дългосрочни задължения в размер на 15,3 млн. лева, които са основно към "Булгартрансгаз" за съхранение на газ. Краткосрочните задължения на "Булгаргаз" са в размер на 65,2 млн. лева, като 15,2 млн. лева от тях са също към газпреносното дружество.

Цената на природния газ разбуни духовете в началото на годината, когато КЕВР одобри искането на "Булгаргаз" за повишение от почти 30 на сто. Това доведе до увеличаване на цената на услугите, предлагани от топлофикациите, както и на цените на електроенергията, произвеждана по комбиниран способ. Граждански организации протестираха срещу решението на регулатора и подадоха жалби до прокуратурата за проверка на работата на Комисията.

Енергийният регулатор ще разгледа искането на "Булгаргаз" за цената на природния газ от 1 октомври на открито заседание през следващата седмица.

От началото на октомври ще влезе в сила и нов модел за определяне на цената за пренос на "Булгартрансгаз". Първите изчисления показват, че това ще оскъпи природния газ с между 0,37% и 2,4% за различните потребители на суровината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още