IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР: Предложението на "Газпром" за цените на газа за България е необосновано

Промяната на входната точка на газа за страната поставя под съмнение реализацията на идеята за газов хъб "Балкан", смятат в регулатора

13:03 | 19.05.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Предложението, което „Газпром“ прави за промяна в механизма на определянето на цената на природния газ, не е обосновано, сочи становището на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) във връзка с делото на Европейската комисия (ЕК) за злоупотреба с господстващо положение, водено срещу руския газов гигант.

Позицията на енергийния регулатор по това дело е разгледана по време на закрито заседание в началото на май. Според оценката на експертите няма основание „Газпром“ да определя цената на газа за България на базата на среднопретеглените цени на границата на Германия, Франция и Италия, тъй като те са резултат от конкретни условия по договорите с руската компания.

В момента цената на газа за България се определя на базата на цените на алтернативните горива на пазара, чието изменение се отразява с 9-месечно закъснение. От позицията на регулатора става ясно, че предложението е този механизъм да се запази, но забавянето да бъде в рамките на 6 месеца.

Целесъобразно е и цените да бъдат обвързани с постигнатите референтни цени на големите газови хъбове в Европа, препоръчват още от КЕВР.

В своята позиция от регулатора настояват още за равнопоставеност между европейските и българските фирми по отношение на достъпа до пазарите и посочват, че предлаганата от „Газпром“ промяна на входната точка на газовите потоци в България създава риск от изолиране на България от транзита на газ към Македония, Гърция и Турция.

Промяната поставя под съмнение и изпълнението на проекта за създаване на газовия хъб „Балкан“.

Становището на КЕВР е изготвено по искане на Европейската комисия. Срещу приемането му и изпращането в Брюксел обаче се обявява един от членовете на енергийния регулатор – Светла Тодорова. Според нея КЕВР не е ангажирана страна по делото и нейната позиция няма тежест. 

Позицията на регулатора е изпратена отделно от становището на енергийното министерство и държавните газови компании. Това е част от т.анр. "пазарен тест", на който подложи Брюксел предложението на "Газпром". На базата на получените мнения от трети страни, ЕК ще прецени как да подходи по делото срещу руския гигант. Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер заяви преди дни, че е възможно подходът да бъде променен и да бъде наложена финансова санкция на "Газпром". 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
nobel
преди 6 години
Ъхъ. То по това време в Щатите имаше шистова ревАлюциа и се смяташе, че ще срутят Русия с ниските цени на горивата. После щели да ни снабдяват с LNG. От този "голям американски проект" Нищо не излезе. А също така имаше и една ревАлюция в Украйна, организирана от нашите "трансатлантически партньори". Там целта беше да се сложат под контрол тръбите на украинците, но и този грандиозен проект претърпя грандиозен провал. Сега украинците са оставени на произвола и вече не се говори с тях нито за ценности, нито за присъединяване, интеграция или каквото и да било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Нали се сещаш, че всъщност Орешарски, по натиск от САЩ, спря потока. До изясняване на обстоятелствата. На Путин му писна да чака изясняванета и спря работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
lozkhris
преди 6 години
О, нима?! Леле, *** то истината взела да се прокрадва до кратуните на управляващите?! Ами да, господа!! Нима не ви стана ясно още на 2-та секудна, че след като отказахте Южен поток под натиск от САЩ, ще дойде оня щастлив момент, в който ще се наложи да просите газ от Турция? Кое от "газът няма да минава през Украйна" не разбрахте? Южен поток щеше да осигури нуждите на България, при това цената щеше да се договаря директно с "Газпром" Плюс транзитни такси. Плюс обслужване / т.е.участие на бг-фирми / Сега на Милер му е абсолютно все тая от кого ще си внасяме газа - те го доставят до Турция, а от там нататък - турците си знаят интереса.Е, честито сега.Кой е виновен? Русия? Газпром?Или кккретените около Б.Б., начело със самия него?На' ви политически слугинаж, наслаждавайте се. Който много се навежда трябва да си знае какво го очаква отзад....След още годинка и нещо, когато Турски поток тръгне, ше се молиме с паничката на Ердоаня да е снизходителен и състрадателен съсед...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
пасъм
преди 6 години
Заради тази и водата в София поскъпна...Абсолютен лобист
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още