IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Димитров: Промените в Закона за ДДС ще ограничат пазара на горива

Повече играчи на пазара ще разбият монопола, категоричен е икономистът Стоян Панчев

15:24 | 17.08.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:<em> Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

С последните промени в Закона за данък добавена стойност (ДДС) ще бъде ограничен броят на фирмите на пазара на горива у нас, коментира депутатът Мартин Димитров пред БНР. Той посочи, че очакванията на Националната агенция за приходите са около 150 малки фирми да прекратят дейността си на пазара.

Промените в законодателството предвиждат търговците на течни горива да предоставят обезпечения – в пари, държавни ценни книжа или банкова гаранция, при осъществяване на дейността си.

В мотивите си за измененията от Министерството на финансите записаха, че мярката е свързана с борбата с данъчните измами. През 2015 година от кражби на ДДС при търговия с течни горива бюджетът е ощетен със 109 млн. лева.

За Димитров обаче излизането на малките фирми от пазара ще ограничи конкуренцията и това може да доведе до ново поскъпване на горивата. „Скъпите горива, от една страна бъркат дълбоко в джоба на всеки един от нас. Но има и втори проблем – скъпите горива намаляват растежа на икономиката“, допълни още той.

Депутатът очаква новият състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да изготви план за борба с изкривяването на пазара на горива до есента. Според него няма друга борсова стока, която да е била по-скъпа у нас, спрямо средноевропейските цени, за толкова дълъг период.

Според икономиста Стоян Панчев една от пречките пред конкуренцията на пазара на горива са данъчните складове. Заради тях в България не може да бъде осъществен внос на горива от други държави в ЕС, където производствената или дори търговската цена на горивата е по-ниска от тази в България.

Икономистът също е на мнение, че с промените в Закона за ДДС се ограничава броя на играчите на пазара, а именно повечето фирми на един пазар са гаранция за „разбиване на монопол“.

Панчев даде за пример навлизането на веригата бензиностанции на бизнесмена Веселин Марешки във Варна, което е довело до намаляването на цената на горивата в региона. Той е категоричен, че пазарът на горива у нас трябва да се отвори и да се появят много подобни компании, които „не са част от заверата“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Pronto
преди 7 години
Държавата раоти най-вече за Вальо Зллатев и партньора му по белот и сантасе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Един Българин
преди 7 години
Държавата на тетрадката може и да е загубила 109 милиона лв, но колко е спечелила от "разбиването" на монополите? А кокло е спечелил народът и?Отново държавата работи против народа си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още