IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1,5 млрд. лева са натрупани за извеждане на ядрени мощности от експлоатация

В ДП РАО не очакват недостиг на средства за извеждане на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

13:50 | 12.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;</em></p>

Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Към 31 декември 2016 година натрупаните средства във фондовете, с които се финансират дейностите за извеждане на ядрени мощности от експлоатация, са малко над 1,55 млрд. лева, съобщиха от Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО).

По фонд „Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения“ (ФИЕЯС) неусвоените суми са 1,44 млрд. лева, а по фонд „Радиоактивни отпадъци“ - почти 112 млн. лева.

Според българското законодателство основният източник на средства във ФИЕЯС са компаниите, експлоатиращи ядрени съоръжения, тоест АЕЦ „Козлодуй“. Данните на ДП РАО сочат, че ядрената централа годишно внася към 80 млн. лева за дейности по извеждане от експлоатация на съоръженията.

Прогнозата на институцията е, че няма да има недостиг на средства за извеждането на пети и шести блок на фона на прогнозата, че те ще работят поне още 20 години.

За първите четири блока в АЕЦ „Козлодуй“ обаче средствата не са достатъчни, защото те започнаха да се трупат късно във фондовете. Сумата, която набраха, докато работеха, е малко над 150 млн. евро, отчетоха преди дни от ДП РАО. Досега за дейности по затварянето на малките блокове са похарчени 535 млн. евро

За целия процес обаче сметките показват, че са необходими 1,106 млрд. евро. Голяма част от тази сума е европейско финансиране от Международния фонд „Козлодуй“. ЕС се ангажира с отпускането на средства, тъй като блоковете бяха затворени предсрочно, а това беше договорено при преговорите за членство на България в общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
крас
преди 6 години
Какво се случи с фонд Козлодуй, който е част от ФИСКА на правителството. Не отиде ли за смяна на енергоспестяващи лампи , тротоари и градинки?!Ревизията на средствата в този фонд е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още