IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Свързаните мрежи намаляват енергийната зависимост на Балканите

Българският президент призова ЕБВР да подкрепи усилията на държавите в региона да изгради по-добра инфраструктура

21:27 | 10.11.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Прессекретариат на Президентството</em></p>

Снимка: Прессекретариат на Президентството

Свързването на енергийните мрежи на държавите от Балканския полуостров и създаването на реална енергийна регионална борса ще освободят региона от зависимостта на доставките на енергийни ресурси от само един доставчик.

Това коментира българския президент Росен Плевнелиев при срещата си с председателя на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Сума Чакрабарти в Будапеща.

Държавният глава призова институцията да подкрепи усилията на държавите в региона да изградят по-добра инфраструктура - енергийна свързаност и транспортна мрежа.

„Държавите на Балканите са обединени в желанието си да постигнат по-висока свързаност и реализирането на тази цел ще увеличи енергийната сигурност на всички в региона, ще засили трансграничното сътрудничество и ще даде нов импулс в процеса на европейска интеграция“, подчерта българският президент, цитиран от Прессекретариата на Президентството.

Росен Плевнелиев получи уверение, че ЕБВР е готова да засили подкрепата си за България и за региона, както и да помогне на страната ни в подготовката й за председателството на ЕС през 2018 година.

През последните години България постигна много в сферата на информационните и комуникационни технологии и се утвърди като технологичен лидер в Югоизточна Европа, изтъкна по време на срещата Сума Чакрабарти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
путьонкин, мина ти времето, запасвай престилката с ЯРКИ цветове и се връщай на мивката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
Sinuhe from Egypt
преди 7 години
Ще осигурят сигурност на доставките но ще се изравнят и цените в отделните страни А за нас , българите това означава по-високи цени на дребно или казано с прости думи по-скъпи горива и ток за обикновеният потребител.Този *** до последно ще ни забива ножа в гърбът .Не му ли изтече мандатът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Орбан го кичи тоя клоун та да спира и държи калната лавина в България.Плевнелиев получи най-висшето държавно отличие на Унгария: http://***.dnes.bg/politika/2016/11/10/plevneliev-poluchi-nai-vissheto-dyrjavno-otlichie-na-ungariia.321790
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
stanislavr
преди 7 години
Белене било скъпо, щото нямало електропровод. Ми да пита кой оряза магистралния далекопровод Дружба - 1100 киловолта, ако не се лъжа. И той е минавал на 20 километра от централата в Белене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
Тоя кога ше се сети да си смени тия дето му пишат изказванията , времената се смениха, а в интернет пространството нищо не се губи , тъй че утре може да му се наложи да говори колко жизнено важни са енергийните и всякакви други връзки с Русия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
national power
преди 7 години
Моля да се забрани на тоя ид.,от Плювно да говори глупости повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още