IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-ясни етикети на електроуредите ще подобряват енергийната ефективност

Въвежда се скала от A до G и се сменят сегашните класове A+, А++ и А+++

09:32 | 22.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Етикетите на енергийните уреди ще станат по-разбираеми за потребителите, което е част от стратегията на ЕС за повишаване на енергийната ефективност.

Поредната стъпка към промяната беше направена от Съвета на ЕС с приемането на промени в европейското законодателство. Те са свързани с идеята за създаване на Енергиен съюз в общността, допълват от Съвета.

След като бъдат приети новите правила, това ще смени сегашните етикети на електроуредите относно енергийното потребление. Скалата ще бъде от A до G, което ще смени сегашните класове A+, А++, А+++,  които са объркващи за потребителите.

Така ще се повиши енергийната ефективност на европейските домове в дългосрочен аспект. Ще има и инициативи най-нискоефективните уреди да бъдат изведени от пазара.

Проблемите по отношение на етикетирането на електроуредите бяха дискутирани през 2016 г. на техническо ниво. Така беше постигнато споразумение между институциите, а финалните щрихи са достигнати късно вечерта на 21 март 2017 г.

Следващата стъпка е промяната да бъде гласувана по време на пленарна сесия на Европейския парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още