IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите на електроенергия изпращат тежък април

Производството на ток през пролетния месец намалява с почти 24% спрямо миналата година

14:31 | 29.06.16 г. 4
Производителите на електроенергия изпращат тежък април

Сериозни проблеми са изпитвали производителите на електроенергия през април, показват и данните на Националния статистически институт (НСИ) за месеца.

Традиционно пролетният месец се характеризира със спад на потреблението на електроенергия, тъй като времето е по-топло и вече не се налага ползването на уреди за отопление. Същевременно температурите не са толкова високи, за да се търси и охлаждане.

През тази година обаче секторът страда допълнително и от срив на износа на електроенергия, тъй като по-ниската цена на природния газ активира отново централите в съседните държави.

Така производството на електроенергия през април се свива с 23,7% на годишна база до 2,99 хил. гигаватчаса. Спрямо предходния месец март производството на електроенергия намалява със 17,4 на сто.

От данните на НСИ е видно, че на пазара в страната са реализирани 2,43 хил. гигаватчаса. Това представлява спад от 7,2 на сто на годишна база и от 19% спрямо март.

През април са били добити и малко над 2,05 млн. тона твърди горива. Според статистиката това е със 7,2% повече спрямо март 2016 г. Съпоставка на годишна база обаче показва, че добитите количества са с 28,5% по-малко.

Данните показват още, че в страната е имало внос на твърди горива през април – реализираните на пазара доставки са 2,12 млн. тона.

Доставките на твърди горива в страната се увеличават с 6,3% спрямо март, но спрямо миналия април има намаление от 28,5 на сто.

Свива се и добивът на природен газ – с 25% на годишна база до 6  млн. куб. метра.  Доставките на природен газ през април са 231 млн. куб. метра, което е с 5,7% по-малко на годишна база.

Доставките представляват цялото количество природен газ, разпределено в страната, включително и собственото потребление и загубите. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
звездоброец
преди 7 години
спад на потреблението на ел. енергия с 19% на месечна база и 7% на годишна, изобщо не ми се вързва с 3% икономически растеж.. някъде статистиката куца...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
shpono
преди 7 години
Нужда от Белене има, според разни болни мозъци и русофили, които даже не са Българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
data
преди 7 години
Що не пишете за "Белене" бре ? Айде давайте , пишете колко необходима е втора атомна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още