IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова започва разговорите с "Росатом" за АЕЦ "Белене"*

Ще търсим как до голяма степен да си върнем изразходваните до момента пари, коментира вицепремиерът Томислав Дончев

13:15 | 28.07.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

От утре започват разговорите в Москва на министъра на енергетиката Теменужка Петкова с представители на „Росатом“ по въпроса как да бъдат уредени задълженията на НЕК за произведеното оборудване на АЕЦ „Белене“.

Теменужка Петкова ще се срещне с ръководството на руската държавна корпорация за атомна енергия  „Росатом“ в петък, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Припомняме, че решение на Арбитражния съд от миналия месец постанови България да плати над 550 милиона евро на руския производител за неосъществения проект АЕЦ „Белене”. Българското правителство търси възможност да продаде неплатеното все още оборудване в Иран или друга държава.

„Министър Петкова има поредица от срещи с представители на компанията. Всички варианти ще бъдат обсъдени, ще търсим решение,  което не само удовлетворява всички, защото не сме сами в тази игра, а най-вече ще търсим решение, което да ни позволи до голяма степен да си върнем парите, които са изразходвани до момента, и да имаме ясен икономически сценарий да платим изработеното”, коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР. 

Има проявен инвеститорски интерес към проекта АЕЦ "Белене", призна министърът на енергетиката преди седмица, но отказа да даде повече подробности.

Преди дни Петкова призова от парламентарната трибуна да се мобилизира експертният потенциал, за да бъде избрано най-доброто решение за България. И отново припомни вариантите – НЕК да плати 550-те млн. евро, за които беше осъдена от “Атомстройекспорт”, както и лихвите – по 167 хил. евро на ден, а след окончателно разплащане да стане собственик на оборудването за централата. Другата възможност е двете дружества съвместно да търсят купувач на оборудването, а третата – проектът да се реализира като частен чрез обособяване на активите и пасивите на централата в дружество, което да се продаде от Агенцията по приватизация.

Най-лошият вариант, според Петкова, е да се плати цялото оборудване, да се отпишат разходите за изграждането на площадката – над 1,4 млрд. лева, и да не се случи нищо.

Тя припомни, че крайната цена на проекта е почти 10,5 млрд. евро и НЕК не може да си позволи да влезе в такава инвестиция.

Експерти предлагат бързо да се плати поръчаното оборудване за АЕЦ "Белене", за да не плащаме високи лихви.  Според енергийните специалисти в Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) липсва развитие на проблема с поръчаното ядрено оборудване за АЕЦ "Белене".

За това оборудване България има сериозни задължения - лихви, а вероятно и складови разходи, които се повишават опасно бързо, каза в Иван Хиновски, енергиен експерт на пресконференция в БТА.
Проблемът, ако се избере да се строи централа, е как ще убедим обществото да купува скъпата й енергия на цена 75 - 80 евро за мегаватчас, при положение,  че същата енергия може да се купи по 35 - 40 евро за мегаватчас, каза Хиновски.

Сега НЕК плаща 120 млн. лева за лихви на година по стари заеми, а този за ядреното оборудване генерира дълг от още 120 млн. лева на годишна база и ситуацията става критична за компанията, допълни Хиновски.
Експертите на Българския енергиен и минен форум препоръчват във всички случаи бързо да се плати оборудването, за което сме осъдени, за да не се трупат разходи за НЕК.

Антон Иванов, експерт на Енергийния форум, препоръча да се направи анализ колко бихме плащали за изграждането на атомна централа и да сравним разходите с тези за изграждане на мрежа с високо напрежение за внос на ток. Такива електропроводи ще ни трябват, ако останем без базови мощности след спирането на двата блока в АЕЦ "Козлодуй". По думите му сега в сметките за енергия около 30 процента са за поддържане на мрежата, но без базови мощности тези разходи могат да стигнат до 70 процента. Тоест ще имаме евтин ток, но скъпа доставка, добави той.

* Допълнена с мнението на експертите

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
"Проблемът, ако се избере да се строи централа, е как ще убедим обществото да купува скъпата й енергия на цена 75 - 80 евро за мегаватчас, при положение, че същата енергия може да се купи по 35 - 40 евро за мегаватчас, каза Хиновски." Как го изчисли бе! Ценета при 30 годишна експлоатация и 70% средно натоварване варира межди 15 и 25 евро за мегават! Банда грабители и лакеи, 20 години протакане без никаква отговорност за *** решения! 550 милиона оборудване, 1.4 милиарда площадка, още толкова да откраднете, пак е под 5 милиарда, а взетите кредити и ДЦК за момента са над 21 милиарда! Лихвите и неустойките трябва да са за сметка на ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
toto 2
преди 7 години
Така е Императоре ,явно за това са се презапасявали с дълг от началото на годината ...Малко късно се е сетила Теменужка да впряга "целия капацитет " с който разполага това правителство... Всичко е въпрос на цена ,а когато си на зор може да вземат едни 100-150 млн. и да се бият в гърдите и да се изкарат "победители " ..Сещам се ,че и контра дела водиха нашите Управленци какво стана с тях или" пито -платено"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
...и защо цензурирате линкът, та той е към ВАШИЯТ новинарски сайт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
Императорът
преди 7 години
Стига с тия лъжи по бойкоборисовски, цената на проектът бе 6.3 МБ, когато бе подписан договорът - и то цена за два реактора - ето линк:http://***.dnes.bg/business/2013/01/22/belene-struvala-6-3-mlrd-evro-otsiakoha-ot-rosatom.178246КАК стана така, че вместо да получим нова ядрена мощност с разходи, поети от строителят, сега трябва да плащаме над 0.5 МБ евро (без да броим лихвите), за да останем без нищо? ЗАЩО картофоглавият вожд, който спря проектът по заповед на вещицата, дето сега се бута за американска президентка, все още не е подсъдим за държавна измяна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още