IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турбогенераторът на V блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян за подмяна на предпазители

Мощността на реактора е намалена до 40%, което е в съответствие с процедурата

09:26 | 03.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Турбогенераторът на пети енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” е изключен от електроенергийната система на страната по заявка на централата. Причината е нуждата от подмяна на електрически предпазители във възбудителните вериги на турбогенератора, съобщават от АЕЦ-а.  

Съоръжението се намира в машинната зала, тоест в конвенционалната (нерадиоактивна) част на блока. От централата посочват, че случаят няма отношение към ядрената и радиационната безопасност. Няма промяна в състоянието на радиоционната обстановка в района. 

Процедурата е съгласувана с Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и е уведомена Агенцията за ядрено регулиране. 

По време на изпълнение на дейностите по подмяната на предпазителите мощността на реактора на пети блок е намалена до 40% в съответствие с технологичните изисквания. Другият хилядамегаватов блок на АЕЦ “Козлодуй” – шести, работи с 96% натоварване на мощността.

От 22 април до 9 юни беше извършен годишният планов ремонт на пети блок в ядрената ни централа.По време на ремонта беше подменен статорът на турбогенератора, както и бяха реализирани дейности, свързани с проекта за продължаване на срока на експлоатация и по проекта за повишаване на топлинната мощност до 104%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още