IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Входно-изходната тарифна система на газовия пазар изпълнява изисквания на ЕК

Според министерството на енергетиката съобщи, че предстои анализ за разликата от въвеждането на новия модел

22:00 | 30.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С въвеждането на входно-изходната тарифна система на пазара на природен газ се изпълняват изисквания на Европейската комисия. Това заявиха късно днес от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

Във връзка с изразени от страна на индустриалните енергийни консуматори опасения относно въвеждането на нови такси за пренос на природен газ и за достъп до газопреносната мрежа, енергийният министър Теменужка Петкова проведе среща с представители на „Булгаргаз“ ЕАД, „Булгартрансгаз“ ЕАД и Комисията за енергийно и водно регулиране.

Основна тема на разговора са били всички детайли по избора на така наречения „матричен модел“ на входно-изходна тарифна система.

С въвеждането ѝ страната ни изпълнява изисквания на Европейската комисия, свързани с функционирането на пазара на природен газ.

Министерството допълва, че през 2012 г. са били разработени два модела, като те са преминали две обществени обсъждания в Комисията за енергийно и водно регулиране. Моделът е избран от „Булгартрансгаз“ при изцяло публични условия.

Предстои изготвяне на анализ от страна на „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ с изчисления за разликата, до която ще доведе въвеждането на новия модел за различните групи енергийни консуматори.

След изготвяне на разчетите те ще бъдат представени на всички заинтересовани страни на среща в Министерството на енергетиката на 5-ти септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още