IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва транспортирането на оборудването за АЕЦ "Белене" до България

Очакванията у нас са през април корпусът на единия реактор да бъде доставен, а разходите да са за сметка на руската страна

11:11 | 12.02.17 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

В Ижорските заводи, част от групата "Обединение машиностроителни заводи", започна процеса по товарене на основната част от оборудването за АЕЦ "Белене", съобщиха от компанията. Оборудването е изработено по силата на договора между НЕК и "Атомстройекспорт", сключен през 2008 година.

През лятото арбитражен съд постанови, че българската страна трябва да плати за произведеното оборудване, а в края на 2016 година беше направено и пълното плащане на оборудването.

От 20 януари в цеховете на Ижорските заводи в морското пристанище на Санкт Петербург се извършва товарене на оборудването - едни корпус на реактор, два компенсатора на налягането, осем хидроакумулатора на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, 16 хидроакумулатора на системата за пасивно заливане на активната зона на реактора.

В отделна партида ще бъдат изпратени още един корпус на реактор, два комплекта тръбни възли на главния циркулационен тръбопровод и две приспособления за центровка. Графикът на доставките е съгласуван между "Атомстройекспорт" и НЕК.

От компанията уточняват, че съгласно договора с българската страна са изработени общо два комплекта реакторно оборудване за АЕЦ "Белене", в това число два корпуса на реактори, вътрекорпусни устройства, връхни блокове, компенсатори на налягане и т.н.

Досега произведеното оборудване се съхраняваше в Ижорските заводи. Български експерти направиха инспекция какво е произведено и как е съхранявано преди няколко месеца.

Генералният директор на руската компания Александър Шарапов гарантира, че съхранението на оборудването е било извършено при спазването на всички норми и то съответства на "най-високите стандарти за ядрена безопасност".

Преди дни служебният енергиен министър Николай Павлов коментира, че очаква първият реактор за АЕЦ "Белене" да пристигне у нас през април, а разходите да са за сметка на руската страна. Възстановяване на проекта за втора ядрена централа е част от плановете на БСП за рестарт на икономиката

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 4 rate down comment 2
StraightForward
преди 7 години
Ето как РУСИЯ РАБОТИ С СЪСЕДНИТЕ СИ ПОДЧИНЕНИ СТРАНИ, ПОСЛЕ ИМАЛО БИЛО МАЙДАН, А ТУК НЯМА ЛИ ДА ИМА МЕГДАН ДА СВАЛИМ ХИБРИДНИЯ ПРЕЗИДЕНТ ДЕТО САМО РУСИЯ ГЛЕДА!!! ?? МЕГДН НИ ТРЯБВА, ТРЯБВА ДА ПРЕКЪСНЕМ ЧЕРВЕНАТА ЛАМЯ, КОЯТО Е НАЛАЗИЛА БЪЛГАРИЯ !??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
StraightForward
преди 7 години
"Руският енергиен монополист гигант Газпром" не прие предложената от Молдова схема за погасяване на дълга за енергийни доставки. Това коментира в. Комерсант. Газовият дълг на бившата съветска република е в размер на $ 6,5 млрд.Проблемът е, че по-голямата част от дълга е натрупана от непризнатата сепаратистка проруска република Приднестровие, която си е на разпореждане на Кремъл . Тя дължи около $5,8 млрд.Молдова не иска да ги плаща с аргумента, че няма контрол над тази област. Кишинев предложи да погаси своята част от дълга за сметка на прехвърлянето на активи на Молдовагаз". Дългът на Приднестровието пък трябва да бъде прехвърлен на Тирасполтрансгаз", а след това - на администрацията на сепаратисткия регион.Газпром не приема схемата, а иска държавната Молдовагаз като страна по договора да поеме цялата сума, а тя да си търси парите от своите клиенти.Проблемът за газовите доставки е висящ от последните десетина години. "http://***.dnesplus.bg/News.aspx?n=790899
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
Пуки
преди 7 години
Ще падне рязане на скрап, въпросът е не дали а кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
Стовенееее , ако ще и съветник на Тръмпа да се пишеш , се тая...прос ли си баце , нема оттърване !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 7 години
Вие господин манджа, защо не проверите в профила ми с какво точно се занимавам, а пишете наизуст?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 7 години
Вие господин panter от ирония не разбирате ли? Наблягам на факта, че подизпълнител на Атомстройекспорт е изпуснал реактора. Ами той е от друг тип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 5
panther
преди 7 години
ще ни пробутват счупен реактор и никой няма да забележи, колко прости и *** сте мама ви крадлива соростутска?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Ша та командироваме да провериш годността му ...земай неплатен отпуск от паркинга...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 7 години
Само да не ни пробутат изпуснатия в Беларус реактор. Счупиха му корпуса и беларусите им го върнаха. Вярно че това не са капачки за буркани да ги заменят, но от руснаците всичко може да се очаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 3
panther
преди 7 години
Абе какво пренасят тея? Нали според соростуцията единия реактор не беше произведен изобщо, а втория руснаците го бяха използвали в друга централа и плащахме за нищо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още