IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2 млн. жители на бившата ГДР са я напуснали след обединението на Германия

Населението на възраст над 40 години в бившата ГДР се е увеличило от 43% през 1991 г. на 63% през 2013 г.

20:57 | 29.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
2 млн. жители на бившата ГДР са я напуснали след обединението на Германия

Бившата комунистическа Източна Германия е изгубила два милиона от жителите си след обединението на Германия преди 25 години, а населението й застарява по-бързо, отколкото в Западна Германия, става ясно от публикуваните данни на Федералната статистическа служба Destatis, цитирани от DPA.

Намаляването на населението на бившата ГДР е факт въпреки частичното наваксване на изоставането в икономиката, допълва БТА.

През 2013 година Източна Германия е имала население от 12,5 милиона (при 14,5 милиона през 1991 г.), което прави 15 процента от населението на Германия. Спадът се дължи отчасти на масираното преселване от 90-те години на миналия век досега в икономически по-привлекателната западна част, както и на сериозен спад в раждаемостта, посочи пред журналисти председателя на статистическата служба Родерих Егелер.

"Падането на Берлинската стена постави началото на мощно емиграционно движение", обобщи Егелер.

Около 3,3 милиона източногерманци са се преселили в Западна Германия между 1991 година и 2013 година, докато в обратна посока са се придвижили 2,1 милиона души.

Макар това двупосочно явление да се забавя, дотам, че през 2013 година за първи път е регистриран по-голям поток от хора от запад на изток, отколкото обратното, а раждаемостта в двете части на Германия да се стабилизира, гъстотата на населението в Източна Германия остава два пъти по-малка в сравнение със Западна Германия.

Населението на възраст над 40 години в бившата ГДР се е увеличило от 43 процента през 1991 година на 63 на сто през 2013 година. Въпреки че Западна Германия също е засегната от спад в раждаемостта, застаряването в посочения период е по-слабо изразено - през 1991 година жителите й над 40-годишна възраст са представлявали 47 процента от населението, а през 2013 година те са били 57 процента.

Като последица от липсата на млади хора в Източна Германия делът на населението в активна възраст е намалял с 14,4 процентни пункта, докато в Западна Германия се е увеличил с 13,3 пункта.

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в Източна Германия остава с една трета по-малък, отколкото в Западна (през 1991 г. той е бил с две трети по-малък). Засегнати от безработица през 2014 г. там са били около 10 процента от жителите в активна възраст - с 4 процентни пункта повече, отколкото в Западна Германия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
bibara1
преди 8 години
нищо - сега е момента да се заселят там стотиците хиляди сирийци,иракчани,афганистанци и африканци и ще се подобрят показателите на статистиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още