IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ може да повиши лихвите през втората половина на 2016 г.

Анализаторите промениха прогнозите си за времето на следващия ход на Английската централна банка

18:09 | 06.11.15 г.
АЦБ може да повиши лихвите през втората половина на 2016 г.

В четвъртък Английската централна банка отново не вдигна лихвените проценти - ход, който институцията не е предприемала от 2007 г. насам, а гуверньорът ѝ Марк Карни даде сигнали, че Великобритания не е готова за затягане на паричната политика. Това накара пазарните наблюдатели – от Credit Suisse до Standard Chartered, един по един да актуализират прогнозите си за това кога АЦБ ще предприеме хода си, посочвайки по-късен момент.

Преди коментарите на Карни февруари и май бяха най-често посочваните месеци, от които да започне цикълът на затягане на паричната политика, но сега все повече от анализаторите залагат, че това ще се случи през втората половина на следващата 2016 г.

Централните банкери вероятно ще посочат по-високи стойности от сегашните 0,5% за основната лихва през август, а не както се считаше до сега – през февруари, смятат Сонали Пунхани и Невил Хил, икономисти в Credit Suisse. В IHS Global Insight също смятат, че затягането ще се осъществи по-бавно от очакваното, докато виждането на JPMorgan Chase е, че ход през първото тримесечие въобще „не е на масата“.

Промените в прогнозите на анализаторите идват, след като АЦБ намали предвижданията си за ръста в икономиката и инфлацията и запази основния лихвен процент на ниво от 0,5%. Освен това Карни предупреди, че перспективите пред глобалния растеж са по-слаби, а подуправителят Немат Шафик заяви пред BBC, че по-слабата икономика извън Великобритания спомага за това властите да изчакат с хода си.

Societe Generale и Brian Hilliard смятат, че лихвените проценти ще останат на същото ниво до последното тримесечие на годината, което е съществена промяна спрямо предходното им виждане, че затягането ще започне през първите три месеца на следващата година. Сара Хюуин от Standard Chartered вече смята, че ходът ще бъде предприет през третото тримесечие, докато Харуърд Аршър от IHS е на мнение, че следващата година централните банкери ще вдигнат лихвата веднъж, докато досега смяташе, че това ще се случи два пъти.

Бавните стъпки на Карни към затягането на паричната политика са в ярък контраст със сигналите, които дава председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън. Тя омаловажи потенциалните заплахи от икономическо забавяне, идващи от възникващите пазари, а евентуално основната лихва в САЩ ще бъде вдигната през декември.

В еврозоната паричната политика има съвсем друга посока, след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че вероятно единният съюз се нуждае от още парични стимули, за да бъде съживен растежът.

„Липсата на промяна в позициите на гласуващите „за“ и „против“ показват, че комитетът по паричната политика се е отказал от възможността си да повиши лихвите през първата половина на следващата година“, каза Оливър Харви от Deutsche Bank. „АЦБ определено следва ЕЦБ, а не Фед, отдавайки по-голямо значение на слабостите във външната среда пред вътрешната динамика“, допълни той.

Инвеститорите също реагираха на коментарите на Карни, като повишиха залозите, че затягането ще започне през януари. Паундът продължи пропадането си спрямо долара и в петък, дори след като гуверньорът заяви в интервю за Bloomberg Television, че е умерено разумно да се очаква, че АЦБ ще повиши лихвите догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още