IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ обмисля облекчаване на капиталовите изисквания за банките

Комисията по финансова политика планира да отмени решение от март, с което беше повишен антицикличният капиталов буфер от 0 до 0,5%

16:23 | 01.07.16 г.
<p>
	Марк Карни.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марк Карни. Снимка: Архив Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) планира да облекчи капиталовите изисквания за банките още следващата седмица, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Това ще даде на кредитните институции повече гъвкавост, за да удържат на нестабилността след референдума, на който близо 52% от британците подкрепиха излизане от Европейския съюз.

Комисията по финансова политика в АЦБ, която имаше заседание тази седмица, планира да отмени решение от март, с което беше повишен антицикличният капиталов буфер от 0 до 0,5%, казват източниците, пожелали анонимност, защото дискусиите не са публични. Това повишение трябва да влезе в сила от 29 март следващата година и целта му е да избегне цикъла, при който банките увеличават кредитирането в добри времена и го свиват при кризисни ситуации.

“Има ясен сигнал, че АЦБ има намерение да използва капиталовите буфери, което би било добре дошъл вот на доверие в новата система”, казва Филип Ръш, икономист в Nomura International. 

Управителят на АЦБ Марк Карни положи усилия да успокои пазарите след шока от референдума. В телевизионно изявление от четвъртък той сигнализира, че банката може да понижи лихвените проценти в рамките на месеци и че централните банкери няма да се поколебаят да се намесят, за да защитят икономиката и издръжливостта на финансовата система.

Говорителка на банката е отказала коментар за капиталовите буфери.

„Най-важният извод е, че АЦБ се опасява за търсенето на кредити, те вече се паникьосват, при това с право“, казва Кирантан Баруа, банков анализатор в Sanford C. Bernstein в Лондон. „Те правят правилното нещо, но все още не бих препоръчвал да купувате акции на банки“, допълва той.

Акциите на британските банки се сринаха след гласуването за Brexit, като три от най-големите банки записват спад от 25% от тогава. Макар че анализаторите изразяват съмнения за печалбите, мениджърите на редица кредитни институции заявиха, че не виждат стрес при финансирането. Освен това междубанковият лихвен процент остава стабилен.

Следващата седмица във вторник АЦБ ще публикува доклада си за финансовата стабилност, след което Марк Карни ще има пресконференция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още