IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгийската икономика е загубила близо 1 млрд. евро заради атентатите в Брюксел

Най-силно са засегнати хотелиерският, ресторантьорският, туристическият и развлекателният бизнес, но има и отрасли с увеличени приходи

15:33 | 26.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Белгийски войници патрулират на площад в Брюксел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Белгийски войници патрулират на площад в Брюксел. Снимка: Ройтерс

Загубите за белгийската икономика от терористичните актове в Брюксел на 22 март възлизат на около 1 млрд. евро. Това съобщи Mинистерството на икономиката на кралството, позовавайки се на специално изготвен доклад, предаде ТАСС.

„В резултат на атентатите приходите на частните компании в брюкселския федерален регион през първото тримесечие са се понижили със 122,5 млн. евро, във Валония (южния френскоезичен регион) - с 20 млн. евро, а във Фландрия (северния холандскоезичен регион) - с 33 млн. евро“, пише в доклада.

Щетите за държавния бюджет се оценяват на 760 млн. евро. Така общата загуба за първото тримесечие възлиза на 935,2 млн. евро.

Най-силно са пострадали хотелиерският, ресторантьорският и туристическият бизнес, както и развлекателният, най-вече организирането на масови мероприятия - концерти, карнавали и спортни състезания.

В същото време отделни отрасли са получили допълнителни постъпления. Приходите на брюкселските таксиметрови шофьори са се увеличили с 6,8% през първото тримесечие във връзка със сериозните и продължителни прекъсвания в работата на обществения транспорт след атаките.

Атентатите на летището и метрото в Брюксел отнеха живота на 32 души. Те бяха организирани от ислямистка групировка в Брюксел, в която са участвали постоянно живеещи в Белгия имигранти от Северна Африка второ поколение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още