IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгийската полиция застреля предполагаем терорист в Брюксел

Полицейската операция не е свързана с ключовия заподозрян за атентатите в Париж Салах Абдеслам

21:15 | 15.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

При специална операция белгийската полиция застреля тази вечер предполагаем терорист в квартал "Форе" в Брюксел, предаде кореспондент на БТА.

Предстои прокуратурата да представи подробности за операцията. Засега не е известно дали убитият е имал съучастник. Операцията приключи след щурм, довел до смъртта на терориста, открит безжизнен с автомат "Калашников" в ръце.

До тази ситуация се стигна, след като днес следобед съвместен екип от белгийски и френски полицаи отишъл на "обичайна" проверка на адрес, в рамките на следствието, свързано с атентатите от ноември в Париж. По полицаите била открита стрелба през затворената врата на проверяваното жилище. Трима или четирима полицаи са ранени, но нито един от тях не е с опасност за живота, уточни прокуратурата.

Едва след откриването на стрелбата към мястото бяха изпратени специални части. Според експерти това е показателно, че полицията е била изненадана от развоя на събитията.

В района на престрелката се намират няколко училища и детски градини. Децата са били изведени до тайно убежище, а вечерта са предадени на родителите след края на полицейския щурм.

Днешната полицейска операция в Брюксел не е свързана с ключовия заподозрян за атентатите в Париж през ноември миналата година, французина Салах Абдеслам, а с обкръжението на лица, на които в Белгия са повдигнати обвинения във връзка с тези атентати, предаде Франс прес, като се позова на представител на френската полиция.

"Операцията не визираше Салах Абдеслам, а антуража на един или няколко от 11-те обвинени белгийци", посочи той. Информацията беше потвърдена за АФП от близък до случая източник.

Двадесет и шест годишният Салах Абдеслам, заподозрян, че е играл най-малкото ключова логистична роля в парижките атентати, взели 130 жертви, е в неизвестност, откакто бил изведен от Париж от приятели ден след атентатите.

Мохамед Абрини, който има белгийско и мароканско гражданство и бил видян в компанията на Абдеслам два дни преди и със сигурност вечерта преди атентатите, също не беше открит и срещу него е издадена международна заповед за задържане.

И двамата са от брюкселския квартал "Моленбек", припомня АФП.

Полицейската операция в снимки

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още