IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Европа приключиха сесията с ръстове

Изказване на Доналд Тръмп за цените на лекарствата притисна фармацевтичния сектор

19:32 | 11.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

С ръстове на индексите приключиха днешната сесия борсите в Европа. Акциите на фармацевтичните компании обаче ограничиха повишенията в края на търговията заради коментари на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, които доведоха до разпродажби в сектора накрая на сесията, съобщава MarketWatch.

Регионалният Stoxx Europe 600 добави 0,23% в края на търговията до 364,9 пункта, като преди това достигна най-високо ниво за деня от 366,37 пункта. В Германия водещият индекс DAX 30 се повиши с 0,54% до 11 646 пункта, във Великобритания FTSE 100 добави 0,21% до 7 290 пункта, а CAC 40 се повиши с минималните 0,01% до 4 888 пункта.

По време на пресконференцията му Тръмп коментира за фармацевтичните компании, че има нужда от повече конкуренция при цените на лекарствата, което доведе до силен спад на цените на фирмите от сектора заради очаквано законодателство, което вероятно ще навреди на рентабилността на компаниите.

Акциите на Novartis поевтиняха с 1,3%, на AstraZeneca PLC – с 1,8%, а на Sanofi SA – с 1,3%.

Същевременно акциите на германския автомобилен гигант Volkswagen поскъпнаха с 3,4% в днешната сесия, след като компанията потвърди днес, че се е съгласила да плати 4,3 млрд. долара на правосъдното министерство и митниците в САЩ, за да уреди обвиненията в използване на специален софтуер за манипулации на вредните емисии, излъчвани от дизеловите автомобили.

Това подкрепи целия автомобилен сектор като цяло. Акциите на Daimler поскъпнаха с 0,8%, на Porsche Automobil Holding SE – с 4%, а на Renault SA – с 0,6%.

Телекомуникационните компании също бяха сред най-добре представилите се в днешната сесия. Доставчиците на комунални услуги също приключиха на положителна територия, след като правителството на Франция стартира процедурата за продажбата на 4,1% от Engie, съобщава Ройтерс. Акциите на компанията обаче поевтиняха с почти 3% след публикуването на информацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още