IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският FTSE 100 продължи пътя си нагоре

Във фокуса на вниманието бяха по-добрите от очакваното данни за корпоративните печалби в САЩ

19:55 | 13.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Европейските пазари посрещнаха с повишения по-добрите от очакваното данни за корпоративните печалби в САЩ, съобщава CNBC.

Общоевропейският Stoxx 600 приключи с ръст от 0,95%, като повечето сектори се търгуваха на зелена територия.

Британският FTSE 100 финишира с покачване от 0,62%, като отчете 12 поредна печеливша сесия. 
Германският DAX нарасна с 0,94% до 11 629,18 пункта, докато френският CAC прибави 1,20% към стойността си до 4922,49 пункта.

Автомобилният сектор отчете покачване въпреки новините за потенциални нови разследвания срещу някои участници в бранша. Акциите на Renault поевтиняха с повече от 2,89%, след като стана ясно, че френски прокурори разследват компанията за манипулации на вредните емисии.

Акциите на Fiat-Chrysler поскъпнаха с повече от 4,61% в петък, след рязък спад в предишната сесия. Агенцията за защита на околна среда на САЩ (Environmental Protection Agency, или EPA) обвини Fiat Chrysler Automobiles за използването на софтуер, който е позволил емитирането на повече от разрешените дизелови емисии в над 100 хил. американски пикапи и SUV, продавани от 2014 г.

Междувременно, акциите в сектора на здравеопазването затвориха с ръстове. Повишения имаше и при основните производителки на ресурси, които затвориха сесията с повишения въпреки лошото начало след разочароващите данни за китайския износ.

Банковите акции също поскъпнаха, като във фокуса на инвеститорите попаднаха данните за печалбите на няколко американски банки.

Bank of America отчете по-добра печалба от очакваното, но разочарова по отношение на приходите. Wells Fargo приключва годината обаче по-скоро с разочароващи резултати.

JPMorgan Chase & Co отчете 24% ръст на печалбата за четвъртото тримесечие. С това банката надвиши прогнозите на анализаторите, тъй като бизнесът ѝ на Wall Street е спечелил от засилената търговска активност след изборите за президент в САЩ.

CNBC припомня, че след 8 ноември акциите на банките скочиха, подкрепяйки целия финансов сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още