IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските компании са изправени пред недостиг на нови служители

Наличието както на постоянно, така и на временно заети се е понижило през декември

10:41 | 10.01.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Притокът на потенциални нови работници във Великобритания намалява, което поставя пазара на труда върху крехка основа, преди да бъдат въведени потенциални ограничения върху миграцията, след като страната напусне Европейския съюз, съобщава Bloomberg.

Наличието както на постоянно, така и на временно заети се е понижило през декември, заяви Конфедерацията по наемането и заетостта в свой доклад от вторник. Министър-председателят Тереза Мей сигнализира в неделя, че възвръщането на контрола върху имиграцията и законотворчеството са приоритетите ѝ в процеса на Brexit, което може да означава и излизане от единния пазар на Европа.

Това може да изправи компаниите за подбор на персонал пред още трудности през предстоящата година в момент, в който те вече отчитат недостиг на счетоводители, инженери, медицински лица и работна ръка с други умения. Темпът на безработица в момента е на най-ниското си ниво от над десетилетие.

„Големият въпрос за 2017 г. е около това как работодателите ще запълват свободните си места“, каза главният изпълнителен директор на конфедерацията Кевин Грийн. „Има спешна нужда от хора за места в кетъринга, медицинската грижа и производството на храни. Работодателите най-вече в тези сектори разчитат сериозно на служители от ЕС“.

Влиянието на ускоряващата се инфлация върху растежа на заплащането е друг ключов фактор за това как икономиката ще се справи след референдума. Според доклада стартиращите заплати са се повишили. По-напред в бъдещето обаче заплащането на британците ще остане в застой, тенденция, която вероятно ще продължи тази година, докато компаниите са изправени пред неясноти около Brexit и нарастващи разходи, казва конфедерацията.

Британският институт по управление и развитие на персонала съобщи миналия месец, че по-бавният растеж, по-ниското реално заплащане и нарастващата несигурност при работната сила ще бъдат основните предизвикателства за британското правителство и компании през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още